Ένα wine tasting για τη Χιονάτη!...

Ένα ασυνήθιστο happening έλαβε χώρα τον Ιούλιο στο Παρίσι, και συγκεκριμένα στο Centre Pompidou. Μπροστά στα μάτια των ανυποψίαστων επισκεπτών του γνωστού Κέντρου Τεχνών ξετυλίχτηκε ένα ζωντανό έργο τέχνης (Human Life Installation) με οινοκεντρικό χαρακτήρα.

"Δράστις" ήταν η Γαλλίδα καλλιτέχνις Catherine Baÿ, η οποία έστησε το ζωντανό αυτό έργο τέχνης, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν μία ομάδα από ηθοποιούς ντυμένες με στολή Χιονάτης, σε ρόλο επαγγελματιών δοκιμαστών κρασιού. Το έργο τέχνης συμπλήρωναν άνδρες ηθοποιοί ντυμένοι ως σερβιτόροι-σομελιέ, οι οποίοι επιμελούνταν της δοκιμής. Στην όλη διαδικασία συμμετείχε και η γνωστή Γαλλίδα σομελιέ Linda Grabe, η οποία ολοκλήρωνε την εμπειρία κάνοντας τη δική της αφήγηση σχετικά με τη δοκιμή κρασιού από την οπτική γωνία μίας γυναίκας.

Η Catherine Baÿ έχει μία αδυναμία στη Χιονάτη και την χρησιμοποιεί σταθερά ως το theme των δημιουργημάτων της, και συνήθως για να διακωμωδεί πράγματα και καταστάσεις. Στην περίπτωση της δοκιμής κρασιού ο τόνος δεν ήταν ειρωνικός ή αρνητικός, απλά οι ηθοποιοί που συμμετείχαν (που ήταν στην πλειονότητά τους κωμικοί και χορευτές) αναπαρίσταναν με υπερβολικές χειρονομίες και εκφράσεις (δεν μιλούσαν καθόλου) την διαδικασία της δοκιμής του κρασιού. Δηλαδή άλλες φορές έδειχναν ενθουσιασμένοι με το κρασί που δοκίμασαν, άλλες φορές αντιδρούσαν με αηδία, ενώ και κάποιες παρίσταναν απλά τους μεθυσμένους. Οι θεατές έπρεπε να παρακολουθούν από απάσταση, ωστόσο είχαν την ευκαιρία να τριγυρίζουν και να παρατηρούν το έργο από κάθε πλευρά του, για να μπουν ακόμα πιο άμεσα στην καρδιά της εμπειρίας που η καλλιτέχνις εμπνεύστηκε. Οι γενικές εντυπώσεις τους πάντως ήταν κάτι παραπάνω από θετικές.

|ig:1-4|

Μου αρέσει που κάποιος σκέφτηκε έναν τόσο πρωτότυπο τρόπο να συνδυάσει τη μοντέρνα τέχνη με το κρασί. Ως τώρα είχαμε συνηθίσει πιο συμβατικές εμπνεύσεις, όπως εκθέσεις έργων τέχνης με συνοδεία κρασιού, κλπ. Νομίζω ότι αυτή η εκδήλωση μπορεί να δώσει πολλές και καλές ιδέες και στους δικούς μας οινόφιλους καλλιτέχνες - ή αντίστοιχα στους ανθρώπους του κρασιού που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες - δεν συμφωνείτε;

|ig:5-8|

Το συγκεκριμένο θέμα το διάβασα στο βραβευμένο wine blog Wine Terroirs, και το δανείστηκα (με την άδειά του) από τον δημιουργό του, τον Γάλλο συγγραφέα και φωτο-ρεπόρτερ οίνου Bertrand Celce, ο οποίος ήταν παρών. Αν δείτε στα παραπάνω galleries μερικές από τις πολύ ζωντανές φωτογραφίες που τράβηξε ο Bertrand, νομίζω πως θα συμφωνήσετε ότι η όλη διοργάνωση πρέπει να ήταν πραγματικά διαφορετική, ανατρεπτική και ενδιαφέρουσα!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v