Φον Πάγκαλος

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έδωσε ξανά το στίγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου έναντι της πολιτικής της επιλογής για πλήρη υιοθέτηση των επιταγών της Τρόικας και παντός ενδιαφερομένου. Μόνο που δεν έχω καταλάβει ποιο ακριβώς είναι. Στη φωτογραφία ο παπούς του επιφανούς πολιτικού, ο οποίος είχε από τότε άποψη για τους "φον".
Για άλλη μια φορά ένα μέλος της Κυβέρνησης Παπανδρέου βγάζει την ουρά του απέξω από τον κυκεώνα στον οποία έβαλε τον ελληνικό λαό. Αυτή θα μπορούσε να είναι η άποψη του τεχνοκράτη παρατηρητή των χθεσινών δηλώσεων Πάγκαλου, η οποία μολονότι σωστή, θα απέδιδε λανθασμένα ελάχιστη σημασία στην ανάμιξη του ευτραφούς αντιπροέδρου και περισσότερη στους θεσμικούς αυτοματισμούς (λέμε τώρα...).

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης (λέτε, τελικά ο Γιωργάκης να έχει χιούμορ;) αναφέρθηκε στην παντοδύναμη τρόικα με τον απαξιωτικό, αν και έμπλεο νεοελληνικής παράδοσης χαρακτηρισμό, «οι φον Φούφουτοι».

Κατά μία έννοια μέσω αυτού ο πληθωρικός πολιτικός άνδρας επεχείρησε να απαξιώσει τη σημασία της τρόικας στη διακυβέρνηση της χώρας και στη λήψη των επώδυνων για τους πολίτες μέτρων. Κατά μία άλλη, απλώς τον τσάντισε ο Παπακωνσταντίνου που «είχε κάποιες ιδέες» για το πώς θα μπορούσαν οι υπουργοί να συντονίζονται καλύτερα στην υλοποίηση του μνημονίου. Αυτού του τύπου οι ιδέες όμως είναι ακριβώς ο τομέας του Αντιπροέδρου που έχει, ως γνωστόν, ευθύνη συντονισμού- ο θεός και η ψυχή του…

Στη δεύτερη περίπτωση ο κ .Πάγκαλος κοροϊδεύει είτε τον εαυτό του, πιστεύοντας ότι στα υπουργικά συμβούλια αφεντικό είναι αυτός που βάζει τις φωνές, είτε τον πρωθυπουργό εκπέμποντας το μήνυμα ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Στην πρώτη περίπτωση κοροϊδεύει απλώς τον κόσμο αλλάζοντας το νερό στο ντους από το ζεστό στο κρύο και πάλι πίσω. Τι θα πει "δεν κάνει κουμάντο η τρόικα", κ. Θόδωρε; Τόσους μήνες που η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι η-κακή-Τρόικα-μας-είπε-να-σας-πούμε-ότι θα φτωχύνετε ποιος παίρνει τις αποφάσεις;

Ευθύνεται τελικά η κυβέρνηση για τα μέτρα που επιβάλει στον κόσμο ή ευθύνονται οι άκαρδοι και σκληροί ξένοι; Και αυτή η ιστορία με το ότι «αναγκαζόμαστε» και ότι «η κυβέρνηση είναι συντετριμμένη» τόσο φούμαρο είναι ή ο μπαμπούλας από το εξωτερικό είναι απλώς η ευφυής δικαιολογία για αλλαγές που όμοιές της δεν έχουμε ματαδεί;

Η ιδιαιτερότητα στην ιδιοσυγκρασία δεν μπορεί να είναι άλλοθι για ανακριβείς ή αμφίσημες δηλώσεις. Και αυτό ο κ. Πάγκαλος οφείλει είτε να το ξέρει είτε σε αντίθετη περίπτωση να συμβιβαστεί με το ότι θα θεωρείται και ο ίδιος, όπως επί των ημερών του στο ΥΠΕΞ η Γερμανία, «γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v