Τέταρτος Σταθμός: Κτήμα Nico Lazaridi

Αφήσαμε το Κτήμα Nico Lazaridi για το τέλος αφ' ενός επειδή έτσι έβγαινε καλύτερα η διαδρομή της αναχώρησης από τη Δράμα, και αφ' ετέρου επειδή ήταν το μόνο οινοποιείο της περιοχής στο οποίο είχα ξαναπάει. Ποτέ δεν έκρυψα το γεγονός ότι η προτίμησή μου για τα κρασιά του Κτήματος πάει πίσω πολλά χρόνια, πριν ακόμα αρχίσω να ασχολούμαι επαγγελματικά με το κρασί, και ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την κάθετη συλλογή της αγαπημένης ετικέτας Μαγικό Βουνό Ερυθρό που κοσμεί την κάβα μου, και η οποία μεγαλώνει σταθερά.

Το Κτήμα Nico Lazaridi είναι μία σύγχρονη και επιβλητική μονάδα, η οποία διαχρονικά μας δίνει μία ευρεία γκάμα από ποιοτικά κρασιά, ίσως με μία μεγαλύτερη έμφαση προς τις premium κατηγορίες. Οι βασικές ετικέτες του είναι οι ομώνυμες Nico Lazaridi και Château Nico Lazaridi, η σειρά Χρυσός Λέων από το οινοποιείο της εταιρείας στην Καβάλα, η οικογένεια των κρασιών του οινοποιείου Αμπελώνας Μυκόνου στο όμορφο Αιγαιοπελαγίτικο νησί, καθώς και οι premium ετικέτες Μαγικό Βουνό και Perpetuus. Πρόσφατα στην κατηγορία των... after dinner προϊόντων, τα δημοφιλή επιδόρπια κρασιά Moushk και Μελισσουργός πλαισιώθηκαν από τα τσίπουρα, το ούζο και τη Μαστίχα της αποσταγματοποιίας Βορέας, η οποία ανήκει πλέον στην οικογένεια Λαζαρίδη.

Αν εξαιρέσουμε μία επίσκεψη στην πινακοθήκη του Μαγικού Βουνού, εκεί όπου φυλάσσονται οι πίνακες που κοσμούν τις ετικέτες του δημοφιλούς κρασιού, και στην οποία ήθελα να ξαναπάω, αυτή η περιήγηση στο οινοποιείο περιέλαβε κυρίως τα νέα στοιχεία που θα προστεθούν σύντομα σε αυτό. Πρόκειται για την καινούργια υπόγεια κάβα 1200 τετραγωνικών, την ειδικά διαμορφωμένη βιβλιοθήκη όπου θα τηρείται και θα φυλάσσεται το οινικό αρχείο της εταιρείας, και τις υπό κατασκευή αίθουσες εκπαίδευσης και γευσιγνωσίας. Γενικά είδα μία διάθεση για νέα πράγματα σε αυτή την επίσκεψη, και αυτό μου άρεσε πολύ. Αναφέρομαι σε καινοτομίες όπως η χρήση νέων ποικιλιών ακόμα και σε υφιστάμενες ετικέτες, οι πειραματισμοί με γηγενείς ποικιλίες στο αμπέλι αλλά και στο οινοποιείο, η σταδιακή εισαγωγή του βιδωτού πώματος σε κάποιες "fast-moving" ετικέτες, καθώς και η εμφιάλωση σε μικρότερες φιάλες για μπαρ, καφέ και εστιατόρια (αλλά και για άλλους πρακτικούς λόγους που θα σας αναπτύξω σε ξεχωριστό ποστ).

Και η δοκιμή μας, όμως, είχε πολύ ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί, μια και την τρέχουσα σειρά του πλήρους portfolio της εταιρείας την έχω ήδη δοκιμάσει σε διάφορες φάσεις και τη γνωρίζω καλά, ο φίλος και συνονόματός μου Θόδωρος Παναγόπουλος, ο οινολόγος του Κτήματος, μας έδωσε τη χαρά μίας πρόγευσης των όσων έρχονται. Έτσι, δοκιμάσαμε από τη δεξαμενή είτε τις δεύτερες εμφιαλώσεις κάποιων λευκών κρασιών που ακόμα ξεκουράζονται, παρότι οι πρώτες έχουν ήδη βρει το δρόμο τους για την αγορά, είτε κάποια κρασιά που ακόμα αργούν να κυκλοφορήσουν. Πρόκειται για τα Château Nico Lazaridi Λευκό 09, Μαγικό Βουνό Λευκό 09, Perpetuus Λευκό 09, Nico Lazaridi Semillon 09, αλλά και Nico Lazaridi Merlot 09 και Μαγικό Βουνό Ερυθρό 08. Η δοκιμή από τη δεξαμενή έχει πάντα ενδιαφέρον (ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το κρασί, βέβαια), γιατί μπορεί να μας δείξει πολύ άμεσα τη δουλειά που έχει γίνει σε ένα κρασί, αλλά και την εξέλιξη που αυτό έχει μπροστά του.

|ig:all|

Φάγαμε μεσημεριανό με τον Φεδερίκο Λαζαρίδη, ο οποίος μας επεφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη. Όχι, δεν αναφέρομαι στον τέλειο συνδυασμό του Nico Lazaridi Rosé με τις σπιτικές μελιτζάνες παπουτσάκια, αν και ένα τέλειο food & wine match πάντα αναστατώνει όμορφα ακόμα και τον πιο εκπαιδευμένο ουρανίσκο... Η έκπληξη είναι ότι στην παρέα μας γύρω από το τραπέζι είχαμε και μία ομάδα διάσημων οινολόγων και αμπελουργών από την Ιταλία (πρόκειται για πολύ "βαριά" ονόματα, τα οποία όμως δεν μπορώ - προς το παρόν τουλάχιστον - να αποκαλύψω), οι οποίοι αυτή την περίοδο περνούν αρκετό καιρό με την τεχνική ομάδα της Nico Lazaridi, σε όλα της τα κτήματα. Είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις συνέπειες της κρίσης στο κρασί διεθνώς, αλλά και για το κρασί του μέλλοντος (στοχεύοντας στον οινόφιλο του μέλλοντος), ενώ ανταλλάξαμε και εμπειρίες και απόψεις για τα κρασιά της Δράμας και της Τοσκάνης.

(Και) αυτή η επίσκεψη στο Κτήμα Nico Lazaridi ήταν ευχάριστη και διαφωτιστική. Είναι εξαιρετικά θετικό όταν βλέπει κανείς μεγάλα, παλιά ονόματα του χώρου να μην εφησυχάζουν, αλλά να ψάχνουν συνεχώς για το καινούριο και το καλύτερο. Όπως καταλάβατε, θα έχουμε στην πορεία πολλά και ενδιαφέροντα νέα από το Κτήμα Nico Lazaridi, που μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε ολόκληρη την αγορά. Από μένα, τρεις λέξεις μόνο: watch this space...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v