Air Doll: Για τον καταραμένο υλισμό

Στους δρόμους του “Air Doll” υπάρχουν δύο ειδών απορρίμματα, αυτά που καίγονται κι αυτά που αποσυντίθενται με το χρόνο. Η Νοζόμι αντιλαμβάνεται ποια είναι η θέση της. Εμείς γιατί καιγόμαστε χωρίς λόγο;
Μια φουσκωτή κούκλα χρησιμεύει ως υποκατάστατο της ερωτικής συντρόφου. Κάνει ό,τι θες, ακούει χωρίς να μιλάει και το μόνο που χρειάζεται είναι συντήρηση και φούσκωμα. Η Νοζόμι ήταν ο αποτυχημένος δεσμός του Χιντέο. Τώρα είναι η φουσκωτή του σύντροφος. Το γνωρίζει καλά, αλλά προσποιείται ότι είναι αληθινή και της περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πώς πέρασε τη μέρα του στη δουλειά. Με μια διαφορά. Της λέει ψέματα και περνιέται δήθεν για σπουδαίος, κομπάζει για μια φανταστική καριέρα, πριν κάνει σεξ με τη φανταστική του γυναίκα που τον θαυμάζει ανέκφραστη.

Η Νοζόμι ζωντανεύει. Όταν ο Χιντέο λείπει στη θλιβερή του δουλειά, εκείνη βγαίνει απ' το σπίτι και γνωρίζει τον κόσμο, γνωρίζει ανθρώπους που αναλώνονται σε άλλων ειδών υποκατάστατα και τελικά πιάνει και δουλειά. Σε ένα βίντεο-κλαμπ, γεμάτο από υποκατάστατα της πραγματικότητας, αποκυήματα της ανθρώπινης φαντασίας. Εκεί γνωρίζει τον Ζουνίτσι και αρχίζει να αποζητά να νιώσει την ανθρώπινη επαφή, αυτή της οποίας μέχρι τώρα αποτελούσε το υποκατάστατο.

Το “Air Doll” (2009) του Χιροκάζου Κόρε-Έντα είναι μια ιστορία για την αλήθεια και τα υποκατάστατά της.

Για ακόμη μια φορά ο Κόρε-Έντα με έπιασε απ' τον λαιμό και με έβαλε μέσα στον κόσμο των ηρώων του χωρίς να το καταλάβω. Μια φουσκωτή κούκλα που ανακαλύπτει την ανθρώπινη φύση και την εκτιμά πολύ περισσότερο από 'κείνους που την έχουν δεδομένη και πιστεύουν ότι είναι μια σταθερά που δε χρειάζεται ν' αποδεικνύουν σε κάθε τους βήμα, κάθε λεπτό της ζωής τους. Την εκτιμά, αλλά δεν μπορεί να την καταλάβει, δεν μπορεί ν' αντιληφθεί το πόσο συντριπτικά απρόβλεπτη και εύθραυστη είναι. Οι υπόλοιποι, αν και το αντιλαμβάνονται, προσποιούνται ότι δε βλέπουν την αποτυχία τους να το ζήσουν.

Στους δρόμους του “Air Doll” υπάρχουν δύο ειδών απορρίμματα, αυτά που καίγονται κι αυτά που αποσυντίθενται με το χρόνο. Η Νοζόμι αντιλαμβάνεται ποια είναι η θέση της. Εμείς γιατί καιγόμαστε χωρίς λόγο;


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v