Δεύτερος Σταθμός: Κτήμα Οινογένεσις

Ο Μπάκης Τσάλκος έχει συνδέσει το όνομά του με το κρασί της Δράμας, αλλά και με το Ελληνικό κρασί γενικότερα. Άνθρωπος με γνώση, άποψη και ήθος, μπήκε στο κρασί αμέσως μόλις γύρισε από τις σπουδές του στη Γαλλία, ως οινολόγος της οικογένειας Λαζαρίδη, και παρέμεινε στην οινοποιία Nico Lazaridi για πολλά χρόνια στη συνέχεια. Εδώ και κάποιο διάστημα ακολουθεί αποκλειστικά δική του πορεία μέσα από το Κτήμα Οινογένεσις, το οινοποιείο του στο Δοξάτο της Δράμας.

Η Οινογένεσις είναι μία σχετικά νέα προσπάθεια, που ετοιμάζεται φέτος για τον τρίτο της τρύγο. Το οινοποιείο στο Δοξάτο έχει επιφάνεια 4000 τ.μ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Όταν γίνει αυτό θα διαθέτει, εκτός από άρτια υποδομή οινοποίησης, όμορφους χώρους εστίασης, wine bar, εστιατόριο, και πολλά άλλα πρωτοποριακά στοιχεία. Το οινοποιείο αξιοποιεί αμπέλια (ιδιόκτητα και συνεργαζόμενα) συνολικής έκτασης που ξεπερνάει τα 350 στρέμματα στη Δράμα και την Καβάλα. Έχει δυνατότητα παραγωγής 320.000 φιαλών ετησίως, παρότι σήμερα η παραγωγή είναι γύρω στις 100.000. Ο εξοπλισμός του είναι πραγματικά υπερσύγχρονος και τα πάντα μέσα στο οινοποιείο ελέγχονται κεντρικά από ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα.

Το Κτήμα Οινογένεσις έγινε γνωστό πολύ γρήγορα, χάρη στην ποιότητα των κρασιών του, αλλά και στο όνομα του Μπάκη Τσάλκου που τα υπογράφει. Σήμερα κτίζει την παρουσία του στην Ελληνική αγορά, ωστόσο γνωρίζει ήδη μεγάλη εξαγωγική επιτυχία στην Κύπρο, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ επόμενος (φιλόδοξος) στόχος είναι η αγορά της Ρωσίας. Χαρακτηριστικό του ονόματος που έχει ήδη δημιουργήσει η Οινογένεσις εκτός συνόρων είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο του Montpelier θα στείλει στο οινοποιείο φέτος το καλοκαίρι ομάδα φοιτητών του για να κάνουν πρακτική εξάσκηση πριν την απόκτηση του πτυχίου οινολογίας! (Σημειωτέον ο γιος του Μπάκη, ο Αλέξανδρος, αναχωρεί για το Πανεπιστήμιο του Montpelier το φθινόπωρο, για να ξεκινήσει τις σπουδές του στην Οινολογία. Η διάδοχος κατάσταση έχει ήδη εξασφαλιστεί!...)

|ig:all|

Η πρώτη σειρά ετικετών του Κτήματος ήταν οι Φεγγίτες, που κυκλοφορούν σε λευκό (Ασύρτικο, Sauvignon Blanc), ροζέ (Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon) και ερυθρό (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot). Στα τελευταία ΒορΟινά, ωστόσο, πρωτοδοκιμάσαμε τη νέα λευκή ετικέτα Δέκα ("το δέκα το καλό", με λογότυπο το λατινικό "Χ"), ένα πραγματικά εντυπωσιακό βαρελάτο λευκό από χαρμάνι Sauvignon Blanc, Ugni Blanc και Semillon. Σ' αυτό το ταξίδι είχαμε τη χαρά να το ξαναδοκιμάσουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα κρασιά του Κτηματος, στην τρέχουσα, αλλά και την προηγούμενη εσοδεία τους - το highlight της δοκιμής, ωστόσο, ήταν το Δέκα Ερυθρό 2008, το οποίο δοκιμάσαμε από το βαρέλι. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο ερυθρό κρασί από χαρμάνι Ξινόμαυρου και Merlot, με πεντακάθαρη μύτη, πληθωρική δομή και μεγάλη διάρκεια, το οποίο θα πάρει το δρόμο για την αγορά περί τα τέλη του 2011. Α, και μία αποκλειστικότητα: η Οινογένεσις θα κυκλοφορήσει σύντομα (να φανταστείτε το δοκιμάσαμε από μπουκάλι χωρίς ετικέτα, καθώς δεν έχει παραληφθεί ακόμα) το Σκέρτσο, ένα πολύ ιδιαίτερο ημίξηρο ερυθρό κρασί από χαρμάνι Grenache Rouge και Merlot, το οποίο είναι ιδανικό για απεριτίφ, αλλά και για να συνοδεύει ημίσκληρα κίτρινα τυριά.

Μπορεί η Οινογένεσις να είναι η πιο πρόσφατη άφιξη στον αμπελώνα της Δράμας, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι "πατάει" πάνω στην εμπειρία και την τεχνογνωσία του ιδρυτή της, γι αυτό και ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Πιστέψτε με - μία δοκιμή των κρασιών του Κτήματος θα είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για να σας πείσει...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v