Πρώτος Σταθμός: Κτήμα Παυλίδη

Πράγματι, στο Κτήμα Παυλίδη βρεθήκαμε ακριβώς με το που φτάσαμε στη Δράμα. Το συγκεκριμένο οινοποιείο το παρακολουθώ στενά εδώ και καιρό. Είμαι σε τακτική επαφή με τον Χριστόφορο Παυλίδη και τον Νίκο Καρατζά, τον οινολόγο του Κτήματος, και δοκιμάζω τα κρασιά τους και όταν πρωτο-κυκλοφορούν, αλλά και σε αρκετές ακόμα φάσεις μέσα στο χρόνο. Ωστόσο ήθελα από καιρό να δω τη δουλειά που κάνουν από κοντά, για να καταλάβω το μυστικό του Κτήματος Παυλίδη. Το μυστικό με το οποίο έχει καταφέρει - μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα - να δημιουργήσει ορισμένα από τα πιο δυνατά οινικά best-sellers της αγοράς, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο σταθερής ποιότητας.

Να ξέρετε ότι το μυστικό δεν μένει για πολύ κρυφό στον επισκέπτη του Κτήματος Παυλίδη. Γιατί δεν είναι τίποτα άλλο από την απόλυτη προσοχή στη λεπτομέρεια σε κάθε στάδιο της ζωής του κρασιού (αρχής γενομένης και με ιδιαίτερη έμφαση στο αμπέλι), κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά δεν κρύβεται. Για παράδειγμα, τα αμπέλια του Κτήματος είναι φυτεμένα σε πολύ προσεκτικά επιλεγμένα σημεία, με σεβασμό στο terroir, αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθεί η ίδια η φύση.

Πέρα από τις γνωστές ποικιλίες που ήδη οινοποιούνται και συμμετέχουν στις ετικέτες του Κτήματος (Chardonnay, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Tempranillo, Syrah και Αγιωργίτικο), αυτή τη στιγμή έχουν φυτευθεί και δοκιμάζονται τόσο η Ρομπόλα όσο και ο Λημνιώνας, με στόχο - εφόσον δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου - να πάρουν κι αυτές το δρόμο τους προς την εμφιάλωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τρύγος γίνεται νύχτα (παρά το κόστος και τους επιπλέον πόρους που αυτό απαιτεί) για να διασφαλιστεί απόλυτα η φρεσκάδα του φρούτου και να ελαχιστοποιηθούν απώλειες και αλλοιώσεις, ενώ κάθε αμπελοτόπι οινοποιείται ξεχωριστά, και στη συνέχεια "χαρμανιάζεται" με τα υπόλοιπα σε διάφορους συνδυασμούς προκειμένου να επιτευχθεί το ζητούμενο σε κάθε ετικέτα. Επίσης - και αυτό είναι γνωστό έτσι κι αλλιώς - οι στρεμματικές αποδόσεις κρατιούνται επίτηδες χαμηλές, για να ελέγχεται απόλυτα η ποιότητα του φρούτου.

Η τεχνολογία και οι υποδομές του οινοποιείου είναι υπερσύγχρονες, ενώ και αισθητικά πρόκειται για ένα πολύ όμορφο κτίριο - και σε αυτό συντελεί σημαντικά η μαρμάρινη επένδυση των περισσότερων χώρων, κατά την βασική ειδικότητα της οικογένειας Παυλίδη.

|ig:all|

Δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά του Κτήματος - και στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε την τελευταία χρονιά με την αμέσως προηγούμενη. Το Thema Λευκό 09 είναι ένα πραγματικά απολαυστικό λευκό κρασί από χαρμάνι Sauvignon Blanc και Ασύρτικου, και μας έδειξε την αξία του τόσο κατά τη δοκιμή, όσο και αργότερα που το συνδυάσαμε με εκλεκτά θαλασσινά στην εκλεκτή ταβέρνα 4 Εποχές, στη Δράμα. Για το Thema Ροζέ έχω μιλήσει (με τα καλύτερα λόγια) πολλές φορές, και τώρα που ξαναδοκιμάσαμε το 09 εμμένω απόλυτα στις απόψεις μου, γι αυτό άλλωστε και είναι από τα κρασιά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι μου. Τόσο το Thema Ερυθρό (δοκιμάσαμε τις εσοδείες 07 και 08), όσο και το Syrah 07 είναι πολύ αξιόλογα κρασιά, με την δυνατότητα να ελίσσονται μεταξύ κομψότητας και δύναμης όπου και όταν πρέπει. Θέλω να σταθώ όμως στο Tempranillo 07, ένα ερυθρό κρασί με απαράμιλλη αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα, βάθος, σωστή δομή και μεγάλη διάρκεια. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, μην το χάσετε!

Τελικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Και σίγουρα δεν είναι θέμα τύχης η ανταπόκριση της αγοράς στα κρασιά του Κτήματος Παυλίδη. Προτείνω σε κάθε επίδοξο οινοτουρίστα στη Δράμα μία επίσκεψη στο Κτήμα Παυλίδη, γιατί ξέρω ότι δεν μπορεί παρά να εντυπωσιαστεί από τη φιλοξενία των ανθρώπων του, αλλά και από τα όσα έχει να μάθει, να δει και να δοκιμάσει εκεί.

Α, και παραλίγο να το ξεχάσω: Στο Κτήμα συνάντησα και την Αυστραλέζα συνάδελφο Jane Faulkner, που γράφει για οινικά θέματα σε μεγάλα έντυπα της χώρας της. Η Jane θα βρίσκεται για λίγες μέρες στην Ελλάδα, μέσα στις οποίες έχει αναλάβει την αποστολή να γυρίσει, ουσιαστικά, τον Ελληνικό αμπελώνα, εστιάζοντας στις πιο βασικές περιοχές του (χαρά στο κουράγιο της...). Το σίγουρο πάντως είναι ότι από το Κτήμα Παυλίδη δήλωσε ενθουσιασμένη, και έχω την εντύπωση ότι οι εντυπώσεις και οι προτάσεις που θα μεταφέρει στους αναγνώστες της θα είναι αντίστοιχα ενθουσιώδεις με τις δικές μου...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v