Αφήστε την Sakine –πάρτε αυτούς!

Στο τραγικό και απάνθρωπο μέτρο του λιθοβολισμού μέχρι θανάτου καταδικάστηκε μητέρα στο Ιράν για υποτιθέμενη εξαπάτηση του συζύγου της. Ο Ιοβόλος πάλι προτείνει να ανταλλαγεί η γυναίκα με αυτούς που αποδεδειγμένα μας εξαπατούν χρόνια τώρα. Δίκαιο;
Από το 2006 μέχρι σήμερα, κάθε Δευτέρα ο Sajjad Mohammedie Ashtiani ταξιδεύει στις φυλακές της Ταυρίδας, στο Ιράν, για να δει τη μητέρα του. Για δεκαπέντε λεπτά κάθε εβδομάδα της μιλάει μέσα από το τζάμι της φυλακής που τους χωρίζει. Κανείς από τους δύο δεν γνωρίζει ποια επίσκεψη θα είναι η τελευταία τους.

Η Ashtiani καταδικάστηκε για μοιχεία το 2006 και η ποινή της ήταν λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Η αρχική ποινή για την υποτιθέμενη παράνομη εξωσυζυγική της σχέση ήταν 99 μαστιγώματα, τα οποία δέχθηκε μπροστά στον 17χρονο τότε γιό της που δε μπορούσε να αφήσει την μητέρα του μόνη στις δύσκολες αυτές στιγμές. Όταν η διαδικασία του μαστιγώματος ολοκληρώθηκε, λέει ο νεαρός Sajjad, πίστευε πως δεν υπήρχαν άλλες επιπτώσεις. «Μου είπαν ότι η διαδικασία τελείωσε. Είναι έτοιμη. Μπορεί να φύγει», λέει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το δικαστήριο της Ταυρίδας υποψιάστηκε την Ashtiani ως συνυπεύθυνη για την δολοφονία του ανδρός της και άνοιξε ξανά την υπόθεση. Οι κατηγορίες για την δολοφονία αποσύρθηκαν, όμως το δικαστήριο επανεξέτασε τον φάκελο της Ashtiani και βασιζόμενο σε αδιευκρίνιστες «γνώσεις του δικαστή», αποφάσισε πως θα πρέπει να θανατωθεί για τον υποτιθέμενο δεσμό της.

Την ιστορία της Ashtiani αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν παγκοσμίως η ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mina Ahadi, η οποία τράπηκε σε φυγή πριν τριάντα χρόνια προκειμένου να γλιτώσει την θανατική ποινή, ο γιός της Ashtiani, Sajjad, και η κόρης της Farideh. Η Ahadi, συγκεκριμένα, πιστεύει πως μόνο εξωτερική πίεση στο Ιράν θα μπορούσε να αλλάξει κάτι. "Νομικά η υπόθεση είναι τελειωμένη και δεν έχουμε καμία ελπίδα. Η Sakine μπορεί να λιθοβοληθεί από στιγμή σε στιγμή. Έχουμε, όμως, στο παρελθόν δει ότι όταν οργανώνουμε κινήσεις στο εξωτερικό για αντίστοιχα περιστατικά, ιδιαίτερα όταν ζητάμε βοήθεια από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Ιράν, καμιά φορά υπάρχουν ελπίδες".

Οι αρχές συγκεκριμένα είπαν στον Sajjad ότι ο μόνος τρόπος για να αφεθεί ελεύθερη η μητέρα του είναι να αποστείλει είτε ο θρησκευτικός ανώτατος άρχοντας της χώρας Ayatollah Khamenei είτε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Sadegh Larijani γράμμα άφεσης. Και ο Sajjad έχει πολλές φορές προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τα γραφεία των δύο, αλλά μάταια. Κάνει έκκληση, λοιπόν, διαβάζοντας δημόσια την επιστολή που έχει ετοιμάσει για τους δύο άρχοντες, ζητώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον και την πίεση στην κυβέρνηση του Ιράν για να ασχοληθούν με το ζήτημα της μητέρας του.

Εγώ πάλι έχω να προτείνω την εξής πολύ πιο δίκαιη ανταλλαγή: Αγαπητοί κ. Khamenei και Larijani, αφήστε ελεύθερη την Sakine και πάρτε αυτούς.Αυτούς που χρόνια τώρα μας εξαπατούν χωρίς να ντρέπονται ούτε να το κρύψουν. Αυτούς που αντί να βρίσκονται πίσω από τζάμια φυλακών, καμαρώνουν πίσω από φιμέ τζάμια πολυτελών αυτοκινήτων. Αυτούς που δεν έχουν καν την αιδώ να ζητήσουν το έλεος και την συγχώρεσή μας για την δολοφονία του μέλλοντός μας. Πάρτε αυτούς. Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v