"Σεμνά και ταπεινά"

Την πραγματική εικόνα της «σεμνότητας και της ταπεινότητας», δίνει η περιπέτεια του υιού Ζαγορίτη που από το κρίσιμο για την πατρίδα μετερίζι του Πολεμικού Μουσείου βρίσκεται τώρα παροπλισμένος στην παραμεθόριο, έχοντας μάλιστα φυλακή στις τρυφερές του πλάτες.      
Την πραγματική εικόνα της «σεμνότητας και της ταπεινότητας», των ακρογωνιαίων δηλαδή ηθικών λίθων της προηγούμενης διακυβέρνησης Καραμανλή δίνει η είδηση της συνεύρεσης του υιού Ζαγορίτη με την Τζούλια Αλεξανδράτου στο υπόγειο του Πολεμικού Μουσείου- το οποίο για μερικούς- μερικούς παίζει το ρόλο του στρατοπέδου.

Το ότι οι απανταχού Έλληνες θα χρησιμοποιήσουν όποιο «μέσο» διαθέτουν για να βολευτούν οι ίδιοι και για να βολέψουν και τα παιδιά τους είναι γνωστό και δυστυχώς ουδεμία απορία προκαλεί. Φαντάζομαι όμως ότι ο μέσος ψηφοφόρος των κομμάτων εξουσίας θα ήθελε να ξέρει ότι τα βασικά στελέχη της πολιτικής του ηγεσίας δεν χρησιμοποιούν τις μεθόδους αυτές- αφού έχοντας ευκολότερη πρόσβαση στο σύστημα, η πράξη τους θα ήταν ακόμη περισσότερο ανήθικη. 

Αυτές οι σκέψεις μάλλον δεν πέρασαν από το μυαλό του πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος σκανδαλωδώς έφερε τον γιό του κατ΄αρχάς στο ναυτικό- εικάζω μέσω μετάταξης- και στη συνέχεια στο κρίσιμο πόστο του Πολεμικού Μουσείου, προφανώς κρίνοντας ότι είναι καλύτερο για την πατρίδα ο Γεράσιμος Ζαγορίτης να υπηρετήσει κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί την κακώς νοούμενη "ηθική" στο θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης, αφού θεωρώ ότι ο καθένας, προκειμένου να αποφύγει τον καταναγκασμό, δικαιούται να επιστρατεύσει ό,τι μέσο βρει. Άρα, κατ΄εμέ, η προσπάθεια ενός στρατευμένου ή/και του πατέρα του να αναζητήσει τρόπο για να έχει την καλύτερη δυνατή θητεία, είναι απολύτως θεμιτή.

Αυτό που είναι όμως κατάπτυστο είναι το με πόση ευκολία προδίδουν τους κώδικες ηθικής τους οποίους διαφημίζουν και επικαλούνται οι επιφανείς πολιτικοί άνδρες υιοθετώντας αντί για κοινωνικά ευγενείς αρχές τα «νόμιμα και άρα ηθικά» κόλπα που επιτρέπει η θέση τους.

Σε ένα τέτοιο αξιακό σύστημα γονικών διδαχών η επί πληρωμή και ημιδημόσια συνεύρεση με την πορνοστάρ της μόδας μοιάζει με ήσσονος σημασίας «ανδρική αταξία» που- άμα λάχει- κλείνει το μάτι στους μερακλήδες ψηφοφόρους.

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Ανδρέας!  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v