Το κρασί του 0.5%

Ο επιστημονικός ορισμός του κρασιού είναι "Το αλκοολούχο ποτό που προκύπτει από την ζύμωση των σακχάρων του χυμού του σταφυλιού". Ως εκ τούτου, η παρουσία του αλκοόλ δεν είναι μόνο επιθυμητή στο κρασί, αλλά κυριολεκτικά το ορίζει. Έλα όμως που το αλκοόλ έχει και κάποιες βλαβερές συνέπειες - και δεν αναφέρομαι μόνο στη μέθη και όλα τα δεινά που αυτή συχνά συνεπάγεται.

Αυτά είχε προφανώς κατά νου η οικογένεια Torres στην Ισπανία όταν δημιούργησε πρόσφατα το Natureo, το οποίο (πολύ σωστά) δεν αποκαλεί κρασί, αλλά "ποτό (beverage) φτιαγμένο από κρασί από το οποίο έχει αφαιρεθεί το αλκοόλ". Γιατί όντως, περί αυτού πρόκειται: το Natureo ξεκινάει τη ζωή του ως λευκό κρασί, στην συνέχεια όμως του αφαιρείται το αλκοόλ με μία είδική μέθοδο φυγοκέντρισης (Rotating Cone Column), οπότε μένει με έναν τυπικό αλκοολικό τίτλο που δεν ξεπερνάει το 0.5%.

Το Natureo παράγεται από Μοσχάτο - πολύ σωστή επιλογή, καθώς αυτό του δίνει (τουλάχιστον) κάποιο άρωμα. Πράγματι, τα τυπικά ποικιλιακά αρώματα "βγαίνουν" στη μύτη και συνεχίζονται στο στόμα. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί η οξύτητα του κρασιού είναι πολύ περιορισμένη και η διάρκειά του ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Το αλκοόλ στο κρασί δεν έχει μόνο το ρόλο του να μας χαρίζει ευθυμία μετά από κανα-δυό ποτηράκια. Επιπλέον αυτού, είναι απαραίτητο για να προσδώσει σώμα στο κρασί, να χαρίσει πολυπλοκότητα στα αρώματα και τις γεύσεις, ουσιαστικά αναδεικνύοντάς τις, να ενισχύσει την επίγευση, και, τέλος, να το συντηρήσει όσο θα παλαιώνει στη φιάλη.

Η αλήθεια είναι ότι, χωρίς αλκοόλ, το Natureo είναι μονοδιάστατο (στην οινική ορολογία αυτό το λέμε "flat"), ενώ δίνει πολύ έντονα την αίσθηση ότι είναι αραιωμένο με νερό (που προφανώς είναι ψευδαίσθηση που δημιουργεί η απουσία/αφαίρεση του αλκοόλ).

Μη με παρεξηγήσετε: είμαι δηλωμένος φαν του οίκου Torres, και θεωρώ το κεντρικό οινοποιείο του στο Penedes έναν από τους πιο προσφιλείς μου οινο-τουριστικούς προορισμούς όταν βρίσκομαι στη Βαρκελώνη. Επιπλέον, θα βρει κανείς κρασιά Torres - και ειδικά την αγαπημένη μου αρωματική λευκή Viña Esmeralda αλλά και την απολαυστική ερυθρή Rioja Ibericos - ανά πάσα στιγμή στο σπίτι μου. Και εννοείται ότι επικροτώ την απόφαση της παραγωγής ενός κρασιού (ή τελοσπάντων ενός ποτού από κρασί) χωρίς αλκοόλ, ειδικά για ανθρώπους με δυσανεξία στο αλκοόλ ή οποιαδήποτε άλλη ευαισθησία, οι οποίοι όμως θα ήθελαν που και που να θυμούνται πώς είναι να πίνεις ένα ποτηράκι κρασί. Εγώ το δοκίμασα και ικανοποίησα την περιέργειά μου, αλλά δεν νομίζω ότι θα το ξαναπάρω για προσωπική μου χρήση, γιατί απλά δεν έχω (ευτυχώς) λόγο να το κάνω.

Η ετικέτα του Natureo αναγράφει (στα Αγγλικά): "Για όλους όσους θα ήθελαν να απολαμβάνουν τις απολαύσεις της γης με όλη της τη γεύση και ελάχιστο αλκοόλ". Αν ανήκετε σε αυτούς, είτε για λόγους υγείας, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θα βρείτε το Natureo στα καταστήματα Cellier, στην τιμή των €9.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v