Βορειοκορεάτες οπαδοί made in China

Να που τελικά ο κομμουνισμός βγαίνει με διάφορους τρόπους κερδισμένος από το ότι το κινεζικό εργατικό δυναμικό είναι πάμφθηνο στη διεθνή αγορά. Αυτό τουλάχιστον θα πρέπει να θεωρούν οι Βορειοκορεάτες που νοίκιασαν κινέζους ως οπαδούς για να επυφημούν την ομάδα τους στο Μουντιάλ!    
Από τη δεκαετία του ’50 τα σοσιαλιστικά καθεστώτα έδειχναν να κατανοούν ότι η εντύπωση που δίνουν για την ελευθερία και τις απολαβές των πολιτών τους σε όσους ελπίζουν να προσηλυτίσουν, είναι απογοητευτική μάλλον παρά θελκτική.

Έτσι επιδίδονταν σε διάφορα κόλπα βεβιασμένου εξωραϊσμού (λέμε τώρα) του προσώπου τους, όπως ήταν η λογοκρισία σε δημοσιεύματα που ανέφεραν τις ελλείψεις τροφοδοσίας (τις οποίες- ειρήσθω εν παρόδω- ο Χάρρυ Κλυνν κωδικοποίησε μοναδικά τη δεκαετία του 1980 στη φράση «με μια Colynos βγάζεις γκόμενα»), την ελεγχόμενη παρουσίαση σε δυτικούς δημοσιογράφους του τρόπου ζωής των πολιτών, τις υποχρεωτικές δηλώσεις πολιτών για το πόσο ευτυχισμένοι είναι και πόσο δεν τους λείπει τίποτα, και άλλα πολλά.

Δεν χρειαζόταν δε διδακτορικό στο μάρκετινγκ για να φανταστεί κανείς ότι αν δείξεις στη μεγάλη μάζα των δυτικών ότι το 95% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε κρέας ή σε καλσόν επί 20 μέρες οι μόνοι που θα σού έρθουν είναι κάτι φοιτητές που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά μέσω των στερήσεων.

Η απόπειρα βέβαια για το καμουφλάρισμα της αλήθειας ήταν φτωχή, αλλά ούτως ή άλλως ο σκοπός συνήθως ήταν να διασωθούν τα προσχήματα.

Και αν πέρασαν τα χρόνια όμως, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το δημοσίευμα του Independent, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας νοίκιασε (!) οπαδούς- υποστηρικτές της ομάδας της χώρας, προκειμένου να υποστηρίξουν την εθνική προσπάθεια στο Μουντιάλ.

Οι οπαδοί που προτιμήθηκαν για τη δουλειά είναι κινέζοι, προφανώς καθώς σε μια έξαρση φυλετικής αυτογνωσίας οι ιθύνοντες της Πιον Γιάνγκ κατέληξαν ότι για τους δυτικούς «όλοι οι σχιστομάτηδες είναι ίδιοι» και άρα κατάλληλοι για τη μπλόφα.

Όσοι νομίσουν ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση αυτή αναλογιζόμενη ότι ο Βορειοκορεάτικος λαός πάσχει από έλλειμμα πατριωτικής αγάπης πιθανότατα θα έχουν δίκιο. Η διαφορά με αυτό που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς είναι ότι οι κυβερνώντες την κομμουνιστική (συγγνώμη, Κάρολε) χώρα δεν φοβούνται την απροθυμία του κόσμου να υποστηρίξει την ομάδα, αλλά την απροθυμία του να επιστρέψει εντός συνόρων μετά το τέλος του Μουντιάλ...

Αθάνατε κομμουνισμέ θα την βρεις τη λύση τελικά!

Ακολουθεί video με την περιγραφή του αγώνα στη βορεοκορεταική τηλεόραση. οι υπότιτλοι στα αγγλικά εξηγούν το σπικάζ. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v