Βραβεύτηκαν τα κορυφαία ροζέ του κόσμου!...

Ολοκληρώθηκαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, οι δοκιμές για την ανάδειξη των κορυφαίων ροζέ κρασιών του κόσμου. Αναφέρομαι στον διεθνή διαγωνισμό Mondial du Rosé, που διεξήχθη στις Κάννες μεταξύ 24 και 26 Απριλίου, από την Ένωση των Οινολόγων της Γαλλίας (UNION DES OENOLOGUES DE FRANCE).

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος οινοποιεία από 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι "συνήθεις ύποπτοι", δηλαδή η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική και η Χιλή, καθώς και λιγότερο αναμενόμενες χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ελβετία και η Τουρκία. Και πριν με ρωτήσετε σας απαντώ πως ναι, και η Ελλάδα έλαβε μέρος στον διαγωνισμό.

47 από τα κρασιά που διαγωνίσθηκαν βραβεύτηκαν με Χρυσό Μετάλλιο. Ομολογουμένως ήταν στην πλειονότητά τους Γαλλικά, και κυρίως από την Προβηγγία και το Languedoc. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των χρυσών μεταλλίων πήγε σε Ιταλικά και Ουγγρικά κρασιά, με τα τελευταία να προκαλούν ενδεχομένως μία έκπληξη...

Τα Ασημένια Μετάλλια ήταν 210, και εκεί η κατανομή ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες είχε μεγαλύτερη ποικιλία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα φέτος για 7η χρονιά! Η αγαπημένη κατηγορία των ροζέ κρασιών χρειάζεται την πολύτιμη "στάμπα" αναγνώρισης και υποστήριξης ενός (και παραπάνω) διεθνούς διαγωνισμού όπως ο Mondial du Rosé, που είναι μάλιστα αφιερωμένος αποκλειστικά στα ολοένα και πιο δημοφιλή ροζέ κρασιά.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Κτήμα Άλφα που βραβεύτηκε με Αργυρό Μετάλλιο για το Ροζέ 2009 του. Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν κι άλλες συμμετοχές από την Ελλάδα, η συγκεκριμένη όμως ήταν η μόνη που έφυγε από τον διαγωνισμό με μετάλλιο.

Το Κτήμα Άλφα Ροζέ 2009 είναι μία φετινή άφιξη στην κατηγορία των Ελληνικών Ροζέ, η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα προσεγμένη ροζέ οινοποίηση (αφού είναι του Κτήματος Άλφα, βέβαια, δεν χρειάζεται να το πούμε καν αυτό...) από single-vineyard Ξινόμαυρο και Syrah χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, σε αναλογία 50-50. Είναι ένα πολύ φίνο και απολαυστικό ροζέ κρασί με πλούσια αρωματικότητα και όμορφα δροσιστική οξύτητα. Το δε εντυπωσιακό μπουκάλι του είναι στολίδι από μόνο του για κάθε τραπέζι.

Το γεγονός ότι άλλο ένα μεγάλο και αξιόλογο Ελληνικό κτήμα προχώρησε στην παραγωγή ροζέ οίνου είναι για μένα ένα πολύ θετικό σημάδι για την κατηγορία, την οποία είναι γνωστό ότι αγαπώ και στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Από την άλλη, το γεγονός ότι το Κτήμα Άλφα έλαβε άλλη μία διεθνή διάκριση δεν αποτελεί είδηση, καθώς το εξαιρετικό αυτό οινοποιείο μας "σαρώνει" (δικαίως) τα μετάλλια και τις διακρίσεις όπου κι αν διαγωνίζεται. Είναι όμως πάντα προς τιμήν του Άγγελου Ιατρίδη και των συνεργατών του ότι δεν σταματούν να "κατεβαίνουν" σε οινικές διοργανώσεις (εκθέσεις, διαγωνισμούς, κλπ) ανά τον κόσμο, εκπροσωπώντας όχι μόνο τη δουλειά τους, αλλά και όλη την Ελλάδα.

Εύχομαι όμως να δούμε πολύ περισσότερα Ελληνικά ροζέ να αποσπούν μετάλλια στον διαγωνισμό Mondial du Rosé του χρόνου!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v