Αλβανοί παλιννοστούντες (και όχι τουρίστες)

Η σημερινή είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ήταν σαφής και δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας: Σημαντικός αριθμός Αλβανών μεταναστών επιστρέφει από την Ελλάδα στην πατρίδα τους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα!
Η σημερινή είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ήταn σαφής και δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνείας: Αλβανοί μετανάστες επιστρέφουν από την Ελλάδα στην πατρίδα τους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα!

Ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα μιλούσε στον ρεπόρτερ του πρακτορείου λέγοντας του ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε μεν για "μεγάλο κύμα επιστροφής", αλλά οπωσδήποτε για υπάρχουσα τάση.

Δύο τινά μου έρχονται στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση. Πρώτον, ότι μέχρι και στους Αλβανούς το μέσο βιωτικό επίπεδο του Έλληνα όπως θα διαμορφωθεί στα επόμενα δύο χρόνια φαίνεται απευκταίο! Παίρνει λοιπόν των ομματιών του και φεύγει.

Δεύτερον, αν φύγουν οι Αλβανοί ποιος θα μαζεύει τις ελιές και όλα τα ζαρζαβατικά; Καλά είχαμε μάθει τόσα χρόνια με τους φθηνούς εξ Αλβανίας εργάτες που πρόθυμα μάζευαν τους καρπούς της ελληνικής φύσης (κερδίζοντας ένα πεντοχίλιαρο παλαιότερα και 20 ευρώ σήμερα για 10 και 12 ώρες σκληρής δουλειάς) αφήνοντας τους… τσιφλικάδες συμπατριώτες μας να πίνουν τον φραπέ- και εσχάτως τον freddo τους- σε κοινή θέα.

Και το θέμα δεν είναι μόνο στον αγροτικό τομέα, αφού οι Αλβανοί- στου κασίδη το κεφάλι και με μεροκάματα πείνας- έγιναν καλοί μαραγκοί, μπογιατζήδες, μαρμαράδες, υδραυλικοί κ.ο.κ.

Τώρα που το σκέφτομαι είναι λίγο σαν το μάστορα που παίρνει το παραπαίδι στη δούλεψή του. Του μαθαίνει τη δουλειά και μετά αυτό φεύγει και ανοίγει το δικό του μαγαζί. Το μοναστήρι να’ ν καλά λέει ο μάστορας και βρίσκει άλλο μαθητευόμενο. Όμως αν τύχει και καλομάθει το αφεντικό, ξεμάθει στη δουλειά και πιστέψει ότι δεν είναι αυτός για τη χειρωναξία, τον πήρε και τον σήκωσε.

Νομίζω ότι σε αυτή την κατάσταση είμαστε ως χώρα. Θα ξαναγυρίσουν οι Έλληνες στη χειρωνακτική δουλειά; Μου φαίνεται κομμάτι δύσκολο αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω. 

Πριν όμως από αυτό θα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις Mercedes με Fiatάκια και έτσι θα τους έρθει πιο ομαλά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v