Το «έργο» του παραλόγου

Μια μεγάλη φαρσοκωμωδία ετοίμασε για σήμερα το κράτος, με «κορόιδα» όπως πάντα τους φιλοθεάμονες πολίτες του. Με τα δημόσια έργα να καταλαμβάνουν το 90% των εθνικών μας οδών, η έξοδός μας για τις ημέρες του Πάσχα αναμένεται απολαυστική…
Και ενώ ετοιμαζόμαστε με ανυπομονησία για την μεγάλη έξοδο, προσπαθώντας να τελειώσουμε εν τάχη τις όποιες εκκρεμότητες στην δουλειά για να φτάσουμε μία ώρα αρχύτερα στον εξοχικό προορισμό του Πάσχα, η τροχαία βάφει τα οδικά δίκτυα… κόκκινα! Όχι με αίμα -Θεός φυλάξει!- αλλά με κόκκινες διαδρομές πάνω στον χάρτη που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της, στις οποίες εκτελούνται -τι άλλο;- έργα!

Πού πάτε εσείς κυρία μου; Θεσσαλονίκη; Χαρήκατε που άνοιξαν προσωρινά τα Τέμπη, ε; Μάθετε τώρα πως σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία της Αθηνών-Θεσσαλονίκης γίνονται έργα, καθώς και σε δύο σημεία της Εγνατίας Οδού. Εσείς; Οδεύετε προς Πάτρα; Ακόμα καλύτερα! Εννέα έργα εκτελούνται περίπου ανά δέκα χιλιόμετρα, με αποτελέσματα η κίνηση να διεξάγεται -στις περισσότερες περιπτώσεις- μόνο σε μία λωρίδα.

Και το έργο του παραλόγου δεν σταματά εκεί: Θα έχουμε την δυνατότητα να το παρακολουθήσουμε στην Τρίπολη, στην Εθνική Οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αθηνών. Ας πάρουμε μία ιδέα από τις θέσεις των έργων στον παρακάτω χάρτη της αστυνομίας (για καλύτερη εικόνα κάντε κλικ εδώ.)


Θα μας κοστίσει κάτι παραπάνω, βέβαια, μιας και τα διόδια έχουν αυξηθεί κατά δέκα έως 30 λεπτά, ανάλογα τον σταθμό διέλευσης, ενώ το κόστος της απλής μετάβασης στην Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου έχει φτάσει τα 12 ευρώ. Έτσι είναι, το καλό πράγμα το πληρώνεις.

Πρωταγωνιστές στην κωμικο-τραγωδία που πρόκειται να βιώσουμε σε λίγες ώρες, ποιος άλλος, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, σε σκηνοθεσία της κυβέρνησης, η οποία το σκέφτηκε σοβαρά: Πόσες ακόμα αργίες έχει φέτος το φιλοθεάμον κοινό μας, ώστε να βρει την ευκαιρία να απολαύσει το μέχρι στιγμής «έργο» μας; Καμία! Οπότε; Ας τους δώσουμε να καταλάβουν.

Κατά την διάρκεια της, πολύωρης όπως φαίνεται, παράστασης, οι οδηγοί-θεατές έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν μπανάνες, νερά και καφέδες από τους πλανώδιους πωλητές στις ατελείωτες ουρές των διοδίων. Σε ορισμένα σημεία του έργου, μάλιστα, οι δημιουργοί καλούν το κοινό να συμμετέχει σε ένα διαδραστικό παιχνίδι, βρίζοντας συν-οδοιπόρους και αστυνομικούς της τροχαίας. Ο «νικητής» θα κερδίσει μία κλήση. Μπορεί να την παραλάβει από κάποιο μπλόκο που θα συναντήσει τουλάχιστον δέκα φορές στη διαδρομή του.

Το «έργο», όμως, έχει έναν απώτερο σκοπό. Ένα κρυφό νόημα που μόνο όσοι καταλάβουν θα εκτιμήσουν: Να μας κρατήσει στην Αθήνα, ώστε να γλιτώσουμε τα έξοδα του τετραημέρου και να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια της κρίσης.

Άντε βρε! Καλό δρόμο! Μην τρέχετε -το ανέκδοτο της ημέρας!- και ραντεβού την Δευτέρα, στο ίδιο έργο, για το μεγάλο φινάλε που θα αξίζει το χειροκρότημά μας. Και τις μούντζες μας…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v