Τι μέρα κι αυτή...

Η Τετάρτη μου στο Bordeaux ήταν πραγματικά φανταστική. Οι απίστευτες εμπειρίες που χώρεσαν όλες μέσα στο τελευταίο 24ωρο θα μου μείνουν πραγματικά αξέχαστες - και δεν σας το λέω για Πρωταπριλιάτικο (πλέον) αστείο. Θα ήθελα να σας τις διηγηθώ όλες - λεπτό προς λεπτό - αλλά θα έπρεπε χωρίς υπερβολή να γράφω για ώρες, και ειλικρινά δεν προλαβαίνω. Γι αυτό θα αρκεστώ στο να εστιάσω στα κρασιά της εσοδείας 09 που δοκίμασα (και) αυτή τη μέρα, και κάποια άλλη στιγμή θα αναφερθώ με κάθε λεπτομέρεια (και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό) στα γεγονότα της φοβερής αυτής Τετάρτης.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Οι δύο μεγάλες δοκιμές στις οποίες παρευρέθηκα την Τετάρτη διοργανώθηκαν από την Ένωση των Κορυφαίων Οινοποιείων του Μπορντώ (Union des Grands Crus de Bordeaux) και έλαβαν χώρα σε δύο όμορφα αλλά και ένδοξα châteaux: στο Château Batailley, που φιλοξένησε τα κρασιά της εσοδείας 09 από τις κοινότητες του Pauillac, του Saint-Julien και του Saint-Estèphe, καθώς και στο Château Desmirail, που φιλοξένησε τα κρασιά της κοινότητας του Margaux. Σε αντίθεση με όσες έκανα ως τώρα, οι δοκιμές της Τετάρτης θύμισαν πιο πολύ Primeurs. Κι αυτό γιατί τα κρασιά τους ήταν - στην πλειονότητά τους - αρκετά ανέτοιμα ακόμα, με επιθετικές τανίνες και έντονη οξύτητα. Ωστόσο τα περισσότερα μου έδωσαν την εντύπωση ότι δεν θα αργήσουν να ισορροπήσουν, κι από εκείνο το σημείο και μετά θα συνεχίσουν να εξελίσσονται όμορφα για πολλά-πολλά χρόνια ακόμα. Για εμένα τα κρασιά του Saint-Estèphe και του Margaux ξεχώρισαν, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν δοκίμασα κρασιά κι από τις άλλες κοινότητες που με εντυπωσίασαν. Οι πρώτες επιλογές μου, πάντως, από τη σημερινή δοκιμή θα ήταν οι εσοδείες 09 από το Château Talbot (Saint-Julien), το Château d' Armailhac (Pauillac), το Château de Pez (Saint-Estèphe), καθώς και το Château Kirwan (Margaux).

Βέβαια η μέρα μας είχε ξεκινήσει πολύ όμορφα, με privé επίσκεψη στο Château Cos d' Estournel στην καρδιά του Saint-Estèphe, περιήγηση στους εξωτικά όμορφους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) χώρους του και δοκιμή της εσοδείας 09 και των τριών κρασιών του. Οικοδεσπότης μας ήταν ο (εικονιζόμενος) ιδιοκτήτης και γενικός διευθυντής του Château, Jean-Guillaume Prats, ο οποίος σε τέλεια Αγγλικά μας εξήγησε την ιστορία και την παράδοση του Château, ενώ μαζί σχολιάσαμε την τελευταία εσοδεία. Αν και συγκρατημένος ως άνθρωπος, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη χρονιά, και κατ' επέκταση από τα κρασιά του, λέγοντας με ευγνωμοσύνη ότι ο καιρός πέρυσι αποφάσισε να τους βοηθήσει όχι έναν, ούτε δύο, αλλά έντεκα μήνες τον τελευταίο χρόνο, κι αυτό φαίνεται στην ισορροπία και την κομψότητα των κρασιών του. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το Château Cos d' Estournel 09, ένα κρασί με απαράμιλλη κομψότητα και χάρη, έχει αλκοολικό τίτλο 14.5% ο οποίος ούτε που φαίνεται, μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα το πόσο ευνοϊκά ήρθαν όλα στο Κτήμα φέτος, από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι.








Λίγο αργότερα βρεθήκαμε στο Pauillac και στο Château Pontet-Canet, όπου μας περίμενε ο ιδιοκτήτης, ο Alfred Tesseron, παλιός μου γνώριμος και από τους "νονούς" του blog MmmTonVin. Μάλιστα, καθώς η μέρα ήταν δύσκολη και οι επισκέπτες πολλοί και απ' όλο τον κόσμο, ο Alfred δεν σταμάτησε να πηγαινοέρχεται, να συμμετέχει ο ίδιος σε όσο το δυνατόν περισσότερες δοκιμές της εσοδείας 09 του κρασιού του, μέχρι και να κουβαλάει μπασκέτες με ποτήρια για πλύσιμο. Η δική του προσέγγιση στην τελευταία εσοδεία ήταν πολύ πιο τολμηρή: είπε ότι το 09 ίσως συγκρίνεται με μυθικές χρονιές όπως το '29 ή το '49, αλλά δύσκολα με κάποια από τις μεταγενέστερες. Στη συνέχεια μιλήσαμε αρκετά για την επιλογή του να εφαρμόσει βιοδυναμική καλλιέργεια στο Κτήμα εδώ και κάποια χρόνια, ενώ περάσαμε αρκετή ώρα και με τον Henri Colcombet, διευθυντή του Cognac Tesseron, της εξαιρετικής μάρκας Cognac της οικογένειας. Στην κουβέντα μας αποκάλυψε τις νέες ετικέτες και συσκευασίες της σειράς των Cognac Tesseron, καθώς και το παράπονό του για τις δυσκολίες στην πώληση του Cognac στην Ελληνική αγορά.







Και η τρίτη αυτή μέρα τελείωσε όσο πιο όμορφα θα μπορούσε, παρότι ο καιρός μας τα χάλασε και "άνοιξαν οι ουρανοί". Εμείς τον αγνοήσαμε και κατευθυνθήκαμε στο Château Margaux, στην ομώνυμη περιοχή, για να δούμε τι μας επιφυλάσσει κι εκείνο για την τελευταία εσοδεία. Δοκιμάσαμε την εσοδεία 09 των δύο ερυθρών (Château Margaux και Pavillon Rouge de Château Margaux), καθώς και του λευκού (Pavillon Blanc de Château Margaux) του Κτήματος, παρέα με την ιδιοκτήτριά του, την εκπληκτική Corinne Mentzelopoulos, την οποία έχω την χαρά και την τύχη να γνωρίζω προσωπικά εδώ και κάποια χρόνια. Καθίσαμε αναπαυτικά στους τεράστιους καναπέδες του καθιστικού του οινοποιείου, και με τον αγαπημένο της σκύλο, τον Ζορμπά, να κοιμάται του καλού καιρού σε μία διπλανή πολυθρόνα, καθώς και με τον γενικό διευθυντή του Κτήματος, τον Paul Pontallier, αναλύσαμε έναν-έναν τους παράγοντες που κάνουν την εσοδεία 09 την κορυφαία των τελευταίων 30 (τουλάχιστον) ετών για το Château Margaux. Με την Κυρία Μεντζελοπούλου μιλήσαμε για αρκετή ώρα επί παντός επιστητού, από τα φιλόδοξα σχέδια που έχει για το Château Margaux εντός και εκτός Γαλλίας, μέχρι τις διακοπές που σχεδιάζει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά και τη λαχτάρα της να δει τη Μαρινέλλα την επόμενη σαιζόν, όπου κι αν εμφανίζεται. Εν τω μεταξύ δεν θέλω να πω μεγάλες κουβέντες, αλλά μπορεί και να σας επιφυλάσσω μία (τεράστια) έκπληξη, με τη μορφή μίας δοκιμής Château Margaux στην Αθήνα, παρουσία της ιδιοκτήτριάς του, τον χειμώνα που μας έρχεται...

Αυτή ήταν (πολύ επιγραμματικά, πιστέψτε με) ή Τετάρτη μου στο Bordeaux. Η Πέμπτη αναμένεται εξίσου "δύσκολη" - με την καλή έννοια πάντα. Οι εντυπώσεις μου από την εσοδεία 09 του Bordeaux εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα θετικές. Αναμείνατε στην οθόνη σας για περισσότερα, την Πέμπτη το βράδυ...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v