Μια εκπληκτική μέρα στη Δεξιά Όχθη του Bordeaux

Σήμερα η Δεξιά Όχθη είχε την τιμητική της. Ο καιρός δεν είχε καμία σχέση με τον χτεσινό, οπότε μόνο σύμμαχος δεν ήταν. Τον αγνόησα όμως, και ξεκίνησα πρωί-πρωί για την έδρα της Ένωσης των οινοποιών του Pomerol (Syndicat Viticole de Pomerol), στην καρδιά της γνωστής αυτής οινοπαραγωγικής ζώνης του Bordeaux.

Δεν ξέρω αν έφταιγε ο καιρός ή η ώρα, πάντως η προσέλευση ήταν πολύ φτωχή - σε ορισμένες στιγμές μάλιστα ήμουν σχεδόν μόνος στην αίθουσα. Κρίμα για όσους το έχασαν, πάντως, η δοκιμή είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όχι μόνο γιατί περιελάμβανε κάποια από τα αστέρια της περιοχής, όπως το Château Le Bon Pasteur του μεγάλου Michel Rolland ή το στολίδι της ζώνης, το Château Gazin, αλλά και επειδή περιελάμβανε και αρκετά ακόμα (78 στο σύνολο) όχι τόσο γνωστά αλλά πολύ αξιόλογα κρασιά από το Pomerol. Υπενθυμίζω ότι το κύριο χαρμάνι της περιοχής θέλει Merlot σε μεγάλο ποσοστό, Cabernet Franc σε μικρότερο, και λίγο ως καθόλου Cabernet Sauvignon. Δεν είναι λίγα όμως τα κρασιά που εστιάζουν 100% στο Merlot, και σε αυτά έδωσα ιδιαίτερη έμφαση. Γενικά δοκίμασα κρασιά που παρουσιάζουν ήδη εντυπωσιακή αρμονία και ισορροπία - κάποια από αυτά θα "ανοίξουν" σχετικά γρήγορα και θα είναι απολαυστικά στο τραπέζι, ενώ κάποια θα παλαιώνουν όμορφα για πολλά χρόνια από τη μέρα που θα φύγουν από τη θαλπωρή του οινοποιείου για να βγουν στην αγορά. Οι δικές μου επιλογές: Château Vieux Maillet 09, Château Gazin 09, Château La Renaissance 09 και Château Le Gay 09.

|ig:1-5|

Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, στο St. Emilion, επικρατούσε η ακριβώς αντίθετη εικόνα. Στο γενικότερο και μεγαλύτερο tasting του "Κύκλου της Δεξιάς Όχθης" (Le Cercle Rive Droite de Grands Vins de Bordeaux) γινόταν το αδιαχώρητο. Τι κι αν ο άνεμος "λυσσομανούσε" και απειλούσε να πάρει και να σηκώσει τις μεγάλες σκηνές που στέγαζαν την εκδήλωση, πολύς κόσμος ανενόχλητος επιδιδόταν στην δοκιμή κρασιών από ολόκληρη την δεξιά όχθη. Εγώ επικεντρώθηκα στα Grands Crus Classés του St. Emilion και δεν το μετάνιωσα. Με αντάμειψαν με φρεσκάδα, φιλικότητα και φινέτσα, και γενικά με ένα χαρακτήρα αρκετά τυπικό των κρασιών της περιοχής, με μία δόση από κάτι πολύ ιδιαίτερο όμως, που μάλλον είναι η ομορφιά της εσοδείας του 2009. Τα δικά μου "φαβορί": Château La Commanderie 09, Château Cheval Noir Cuvée Le Fer 09, και Château Rol Valentin 09.

|ig:6-8|

Μετά το φαγητό, σειρά είχε μία privé επίσκεψη σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου κτήματα στο Pomerol, το Château La Conseillante. Εκεί δοκίμασα την εσοδεία 09 των δύο ετικετών του Κτήματος, της πρώτης και φερώνυμης Château La Conseillante, καθώς και της δεύτερης, του Duo de Conseillante, μαζί με τον Διευθυντή του Κτήματος, τον Jean-Michel Laporte. Ο Jean-Michel, λοιπόν, είναι πεπεισμένος ότι το 09 είναι μεγάλη χρονιά, χωρίς να μπορεί να τη συγκρίνει με βεβαιότητα με παλαιότερες χρονιές ή να κάνει μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Πιστεύει όμως ότι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο 05 και το 06, και ο χρόνος θα δείξει την ακριβή της αξία. Ήταν μία όμορφη χρονιά, με ένα αρκετά ζεστό καλοκαίρι, το οποίο όμως χαρακτηρίστηκε από δροσερές νύχτες που διαφύλαξαν τις οξύτητες που τελικά πέρασαν στο κρασί. Γι αυτό και συμφωνήσαμε ότι τόσο το Château La Conseillante, όσο και τα περισσότερα από τα κρασιά που δοκίμασα σήμερα έχουν πολύ καλές οξύτητες, εξαιρετική φρεσκάδα, κομψότητα και προσεκτικά εκχυλισμένες τανίνες. Εγώ πρέπει να πω ότι εντυπωσιάστηκα από την λεπτότητα του Château La Conseillante 09, το οποίο όμως έχει αλκοολικό τίτλο 14.2%, κατά πάσα πιθανότητα τον υψηλότερο στην ιστορία του Κτήματος. Το γεγονός ότι όχι μόνο αυτό δεν "χτυπάει", αλλά το κρασί είναι υπόδειγμα φινέτσας, λέει πολλά για την εσοδεία, αλλά και για τους συντελεστές του στο οινοποιείο.

|ig:9-12|

Την Τετάρτη μας περιμένει εντατικό και "ανελέητο" πρόγραμμα, αυτή τη φορά στην αριστερή όχθη. Δεν το γνωρίζω ακριβώς, γιατί πέρα από μία privé επίσκεψη στο Château Margaux που έχω κανονίσει ο ίδιος, όλα τα υπόλοιπα έχουν οργανωθεί από τους συνεργάτες μου. Είμαι σίγουρος, πάντως, ότι θα περάσουμε (άλλη) μία σούπερ μέρα. Περισσότερα προσεχώς, λοιπόν...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v