Βρε μπας και τελικά η εσοδεία 09 "το 'χει";...

Πρώτη μέρα στο Bordeaux σήμερα, και ομολογώ ότι έφτασα κουρασμένος. Κάτι τα ξενύχτια των τελευταίων ημερών, κάτι οι προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, γενικά δεν ήμουν για πολλά-πολλά. Γι αυτό και ήμουν ευγνώμων στην ένωση των οινοποιών της περιοχής του Lalande-de-Pomerol (Syndicat Viticole de Lalande-de-Pomerol), που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη γευσιγνωσία της εσοδείας 09 των κρασιών τους στο κέντρο της πόλης, μερικά μόλις λεπτά περπάτημα από το ξενοδοχείο μου.

To Lalande-de-Pomerol είναι μία ιστορική κοινότητα στην άνω όχθη του Bordeaux, στο δρόμο για το St. Emilion. Παράγει κρασιά που χαρακτηρίζονται από άρωμα, μεταξένια αίσθηση και φινέτσα, παρότι το terroir είναι αρκετά διαφοροποιημένο ακόμα και εντός των ορίων της ίδιας της ζώνης, οπότε δεν υπάρχει απόλυτη ομοιομορφία στο στυλ των κρασιών της. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι στο Lalande-de-Pomerol βασιλεύει (άνω όχθη γαρ...) το Merlot, με δεύτερη ποικιλία το Cabernet Franc και τρίτη (και σε πολύ μικρό ποσοστό) το Cabernet Sauvignon.

Η αποψινή γευσιγνωσία λοιπόν, πρώτη μου επαφή με τα φετινά Primeurs - και μετά από ένα εξαιρετικό γεύμα με επίκεντρο ένα ζουμερό στήθος πάπιας που δεν θέλω να θυμάμαι γιατί μου τρέχουν τα σάλια - έγινε στο πολυτελές ξενοδοχείο Regent Grand Hotel, στην Place de la Comedie, στο κέντρο της πόλης. Οι οινοποιοί ήταν εκεί και μας έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα κρασιά της εσοδείας 09 (ακόμα μόλις λίγους μήνες στο βαρέλι) σε αντιπαράθεση με τα κρασιά της εσοδείας 07, που είναι η πιο πρόσφατη χρονιά που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατ' αρχάς να σας πω ότι δοκίμασα επιλεκτικά τις εσοδείες 07 και 09 των: Clos de l' Eglise, Château des Annereaux, Château de Bel Air, Château Belles Graves, Château la Croix des Moines, Château la Graviere, Château les Hauts Conseillants, Château Moulin la Graviere και Château Siaurac.

Είναι ακόμα νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, και νομίζω ότι δεν είμαι προκατειλημμένος - γι αυτό το λόγο άλλωστε δεν μίλησα καθόλου με τους οινοποιούς, αλλά έκανα μόνος τις δοκιμές μου, κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις. Πάντως οφείλω να πω ότι τα κρασιά του 09 από το Lalande-de-Pomerol επιδεικνύουν, στην πλειονότητά τους, μία εντυπωσιακή αρμονία και μία ωριμότητα που δεν συνάδει με το "νεαρό της ηλικίας τους". Εκεί, δηλαδή, που θα περίμενε κανείς να είναι άγρια και επιθετικά, εκείνα μας δείχνουν ένα πρόσωπο που υπόσχεται φιλικότητα και θέρμη, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Έχω την εντύπωση δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα κρασιά, παρότι δείχνουν να έχουν τα φόντα να εξελιχθούν πολύ όμορφα για πολύ καιρό ακόμα, δεν θα αργήσουν να "ανοίξουν", σε σημείο που να είναι ουσιαστικά έτοιμα να σταθούν σωστά στο τραπέζι. Τολμώ μάλιστα να πω ότι τα - θεωρητικά - ανέτοιμα και άγουρα κρασιά του 09 μου έδειξαν στις περισσότερες περιπτώσεις πιο θετικά σημάδια από αυτά του 07, που βρίσκονται ήδη στα ράφια των αγορών όλου του κόσμου (όχι ότι το 2007 ήταν καμία χρονιά αξιώσεων για το Bordeaux...)

Αν όλα πάνε καλά, αύριο θα περάσω ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο όμορφο Pomerol, δοκιμάζοντας την τελευταία εσοδεία της ένωσης των οινοποιών της διάσημης αυτής ζώνης. Άραγε τα συμπεράσματα θα είναι ανάλογα;

Παρεμπιπτόντως, κάτι που θα κάνει όσους δεν έχουν έρθει ποτέ στο Bordeaux να χαμογελάσουν. Όταν λέμε ότι το κρασί και το αμπέλι είναι παντού στην περιοχή, το εννοούμε. Στη φωτογραφία, λοιπόν, σας παρουσιάζω το πρώτο αμπέλι που συναντάει ο επισκέπτης στην οινική αυτή "Μέκκα", και το οποίο βρίσκεται ακριβώς έξω από την αίθουσα των αφίξεων του αεροδρομίου!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v