2009: Η εσοδεία της 60ετίας για το Bordeaux;

Δύσκολο, σε αυτή τη φάση, να ξέρουμε αν γίνεται για να τονώσει τον Γαλλικό αμπελο-οινικό κλάδο εν καιρώ κρίσης, ή είναι πραγματικότητα. Ωστόσο, ο διεθνής οινικός τύπος από την εποχή του τρύγου κιόλας στο Bordeaux, θριαμβολογεί σχετικά με την εσοδεία 09 για τα ερυθρά της περιοχής, κάνοντας λόγο για την κορυφαία εσοδεία των τελευταίων 60 ετών.

Οινογράφοι και γευσιγνώστες, ιδιοκτήτες châteaux, αλλά και εκπρόσωποι των φορέων του ευρύτερου κλάδου, συμφωνούν ότι η τελευταία εσοδεία ήταν ιδανική από κάθε άποψη. Μάλιστα, ο Denis Dubourdieu, διευθυντής του Ινστιτούτου Αμπελουργίας του Bordeaux (Institut des Sciences de la Vigne) δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρύγου ότι "Οι συνθήκες της χρονιάς ήταν εξαιρετικές από κάθε άποψη, σε σημείο που θα έπρεπε να πάμε πίσω στη δεκαετία του '40 για να βρούμε μία αντίστοιχα καλή χρονιά"! Όσο για την διάσημη οινογράφο Jane Anson, η συνάδελφός μου στο πολύγλωσσο οινικό blog MmmTonVin, από πέρυσι το Δεκέμβριο έγραφε ότι "Αν οι αναφορές και οι εκθέσεις των ειδικών αληθεύουν, τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με μία από τις κορυφαίες εσοδείες όλων των εποχών για το Bordeaux"!

Αυτή την εβδομάδα, η καρδιά του διεθνούς οινικού κλάδου χτυπάει στο Bordeaux. Τα οινοποιεία της περιοχής ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν εμπόρους, οινογράφους και λοιπούς ειδικούς, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα κρασιά της εσοδείας 09, για να αποφανθούν αν όντως ο μύθος που έχει ήδη δημιουργηθεί γύρω τους είναι δικαιολογημένος. Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία της δοκιμής En Primeur, που σημαίνει μεταφορικά "στα νειάτα" του κρασιού, καθώς κάθε κρασί δοκιμάζεται από το βαρέλι, πολύ πριν καν εμφιαλωθεί.

Εγώ θα έχω τη χαρά να συμμετάσχω σε αυτή τη μεγάλη γιορτή των κρασιών του Bordeaux, καθώς είμαι καλεσμένος της Ένωσης των Κορυφαίων Οινοποιείων της περιοχής (Union des Grands Crus de Bordeaux). Μάλιστα θα συμμετάσχω σε μία μίνι-αποστολή μαζί με φίλους και συνεργάτες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων Οίνου, την FIJEV, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές και επισκέψεις που έχουν διοργανωθεί μόνο για εμάς. Όπως φαντάζεστε, φεύγω εξοπλισμένος με λάπτοπ, κάμερες, κλπ. Αν η τεχνολογία μου το επιτρέψει, θα σας ενημερώνω άμεσα για κάθε νέα και σπουδαία μου ανακάλυψη στο Bordeaux, την εβδομάδα των Primeurs 2010.

Είναι λοιπόν η εσοδεία 09 η καλύτερη των τελευταίων 60 ετών, ή και όλων των εποχών, για το Bordeaux; Ρωτήστε με την άλλη εβδομάδα, και υπόσχομαι να σας τα πω όλα!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v