Το Value for Money, αντίδοτο στην κρίση!

Αυτό μου είπε ο (εικονιζόμενος) Pedro Mansilha Branco, Διευθυντής του οινοποιείου Quinta do Portal στην Πορτογαλία. Είχα τη χαρά να τον συναντήσω και να δοκιμάσω μία μεγάλη γκάμα από τα κρασιά του την Κυριακή που μας πέρασε, στην γευσιγνωσία που φιλοξένησε η Κάβα Λίθοινον στην Σαρωνίδα.

Δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω. Τα κρασιά της Πορτογαλίας διακρίνονται για την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής που παρουσιάζουν, γι αυτό και η κρίση δεν τα έχει ακουμπήσει. Απεναντίας, οι πωλήσεις του Quinta do Portal, σύμφωνα με τον Pedro, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Βεβαίως φαίνεται ότι και ο ίδιος το κυνηγάει το θέμα, αφού αυτόν τον καιρό δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει. Συν Αθηνά και χείρα κίνει, δεν έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;

Τα Πορτογαλέζικα κρασιά (και αναφέρομαι στα ξηρά κυρίως) βρίσκονται σε άνθιση παγκοσμίως. Είναι προς τιμήν των Πορτογάλων το γεγονός ότι εστιάζουν (σε πολύ μεγάλο βαθμό) στις γηγενείς τους ποικιλίες - Touriga National, Touriga Franca, Tinta Roriz, Alvarinho, κ.α. - ενώ αξιοποιούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό, τόσο την τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους, όσο και τις κοινοτικές επιχορηγήσεις που έχουν λάβει (όπως όλοι εμείς οι οινοπαραγωγοί εταίροι) όλα αυτά τα χρόνια. Α, χώρια που έκτισαν πάνω στο brand value του πολύ δημοφιλούς γλυκού τους κρασιού, του Port, για να ανοίξουν (και να κατακτήσουν) τις μεγάλες αγορές με τα ξηρά τους κρασιά. Σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι μήπως;...

Σήμερα η Πορτογαλία εξάγει περισσότερο ξηρό κρασί από Port, και θα συνεχίσει να επενδύει στο κρασί, όπως είναι λογικό άλλωστε. Όπως μου είπε ο Pedro, "Το Port ανοίγει πόρτες, αλλά από μόνο του απευθύνεται σε μία πολύ περιορισμένη αγορά. Αλλιώς είναι το κρασί, που οι καταναλώσεις είναι μεγάλες και το χρησιμοποιούμε στο τραπέζι, και αλλιώς το Port, που πίνουμε λίγο μετά το φαγητό".

Το οινοποιείο Quinta do Portal, πρέπει να σας πω, έχει λάβει πολλές και σημαντικές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, με πιο πρόσφατη την βράβευσή του ως Οινοποιείο της Χρονιάς (2009 Winery of the Year) από το Αμερικάνικο περιοδικό Wine & Spirits. Βρήκα τα κρασιά του που δοκίμασα τις προάλλες πολύ ενδιαφέροντα, και ξεχώρισα αναμεσά τους τα παλαιωμένα μονοποικιλιακά Quinta do Portal Touriga National 2001 και Touriga Franca 2001. Πολύ αξιόλογα βρήκα και τα Port της δοκιμής, με κορυφαία το Tawny 30 anos και τα Vintage 2000 και 1995.

Ευελπιστώ να επισκεφτώ πολύ σύντομα το Quinta do Portal, καθώς από καιρό έχω στα πλάνα μου ένα ταξίδι στην κοιλάδα του Douro. Περισσότερες πληροφορίες για το οινοποιείο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του www.quintadoportal.com. Αν σας ενδιαφέρουν τα κρασιά της Πορτογαλίας, αξίζει να επισκεφτείτε επίσης την ιστοσελίδα της εταιρείας Portal Wines (www.portalwines.gr), η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στην εισαγωγή και διάθεση μίας πολύ μεγάλης γκάμας ξηρών και γλυκών κρασιών από την Πορτογαλία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v