Μια αχτίδα ελπίδας από τον Angelo Gaja

Έλαβα τις προάλλες μία επιστολή από τον Angelo Gaja, έναν από τους κορυφαίους οινοποιούς στην Ιταλία (Piemonte) αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, στην οποία περιγράφει τις θέσεις του για το Ιταλικό κρασί και το μέλλον των εξαγωγών του. Σας παραθέτω κάποια από τα πιο σημαντικά της μέρη, καθώς θεωρώ ότι πρόκειται για μοναδικό δείγμα λόγου, ωριμότητας και ρεαλισμού από έναν άνθρωπο με πραγματικά ηγετική θέση στον κλάδο του:

"Παρότι το 2009 ήταν μία μαύρη χρονιά για τις εξαγωγές τις Ιταλίας (-20% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης), στο Ιταλικό κρασί είχαμε μία χρονιά που σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς ο συνολικός όγκος του κρασιού που επιτύχαμε να εξάγουμε ήταν σχεδόν 10%, έστω και αν σε επίπεδο τιμών η αξία μειώθηκε κατά 6% περίπου. Επιτυχία; Σίγουρα, παρότι καταφέραμε τα αποτελέσματα αυτά με οδυνηρές θυσίες: μείωση τιμών κοντά στο κόστος, πώληση του έξτρα στοκ σε χύμα μορφή ακόμα κι από τους οινοποιούς που είχαν συνηθίσει να πωλούν μόνο εμφιαλωμένο κρασί, για να μη μιλήσουμε για το σταφύλι της εσοδείας 2009, που αγοράστηκε σε δραματικά μειωμένες τιμές.

Και το ίδιο το σύστημα, όμως, κατάφερε να συγκρατηθεί αποτελεσματικά, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος μας είναι από τους πιο υγιείς στην Ιταλική οικονομία, και τα διάφορα συνθετικά του μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό τους όφελος. Πρόκειται για έναν κλάδο που δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε απολύσεις, δεν ζήτησε καμία ενίσχυση από το κράτος, αλλά και δεν αναλώθηκε σε ανούσιες διαμάχες, όπως π.χ. γηγενείς ή διεθνείς ποικιλίες, νέα βαρέλια ή παλιές δεξαμενές, τυπικότητα ή διεθνείς τάσεις, κλπ. Το 2009 δεν ήταν σε καμία περίπτωση παιχνιδάκι, και όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου αναγκαστήκαμε να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να σφίξουμε τα ζωνάρια μας. Στο τέλος όμως καταφέραμε να επιτύχουμε αποτελέσματα τα οποία οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας – και κυρίως οι Γάλλοι – δεν κατάφεραν ούτε να πλησιάσουν.

Οι προοπτικές για τις εξαγωγές του Ιταλικού κρασιού το 2010 είναι ρόδινες. Η υποτίμηση του Ευρώ σε σχέση με τα άλλα νομίσματα θα μας βοηθήσει σημαντικά στις εκτός Ευρώπης αγορές. Ο στόχος της αύξησης των εξαγωγών κατά 250 εκατομμύρια λίτρα ακόμα (τουλάχιστον) είναι απόλυτα εφικτός για την Ιταλία. Παράλληλα και το συνολικό στοκ του κρασιού θα μειωθεί, εν μέρει λόγω της μειωμένης παραγωγής κατά τις εσοδείες του 2008 και του 2009.

Οι εξαγωγές είναι εξαιρετικά επωφελείς για τη χώρα μας, πρέπει όμως να γίνουν εμμονή για εκείνους τουλάχιστον τους παραγωγούς που σκοπεύουν να διατηρήσουν τα οινοποιεία τους υγιή και ανταγωνιστικά."

Angelo Gaja
26 Φεβρουαρίου 2010


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v