Τα πρώτα νέα από τη σεισμόπληκτη Χιλή...

Όπως καταλαβαίνετε τα νέα από τη Χιλή μόνο ευχάριστα δεν είναι. Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές οι τελευταίες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 700, ενώ οι υλικές ζημιές σε σπίτια και υποδομές είναι τεράστιες.

Η ενημέρωση σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν τα οινοποιεία της χώρας είναι αραιή και σπασμωδική. Τα νέα πάντως είναι "μοιρασμένα", δηλαδή καλύτερα για κάποιους, λιγότερο καλά για άλλους. Γενικά, η εικόνα που κυκλοφορεί δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Αρκετές μαρτυρίες λένε ότι στις γνωστές οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας (Bio-Bio, Maipo, Colchagua, Curico) οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, και σε ορισμένες περιπτώσεις το χυμένο κρασί μυρίζει από μακριά. Οι πρώτες ανακοινώσεις από τα ίδια τα οινοποιεία αναφέρουν σπασμένα βαρέλια, αναποδογυρισμένες δεξαμενές, ζημιές στα κτίρια, κατεστραμένες κάβες - τουλάχιστον όμως κανείς δεν έχει αναφέρει ακόμα ανθρώπινα θύματα.

Εδώ και κάποιες ώρες έχω ήδη αρχίσει να λάμβάνω ενημέρωση από ή σχετικά με τα οινοποιεία που γνωρίζουμε στην Ελλάδα λόγω της διάθεσης των κρασιών τους στην αγορά μας. Συγκεκριμένα, το οινοποιείο Casa Lapostolle μας διαβεβαιώνει ότι όλο το προσωπικό είναι ασφαλές, ωστόσο φαίνεται ότι οι υλικές ζημιές στην περιοχή της Colchagua είναι ιδιαίτερα εκτενείς. Το οινοποιείο Concha y Toro αναφέρει κι εκείνο μεγάλες υλικές (και μόνο) ζημιές. Το οινοποιείο Adobe φέρεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στην κτιριακή του υποδομή, ενώ ο Eduardo Chadwick από το οινοποιείο Errázuriz αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις στην Aconcagua δεν έχουν προβλήματα, ωστόσο τα κελάρια στο Curicó και την Colchagua χτυπήθηκαν άσχημα.

Δεν έχω ακόμα ενημέρωση από το οινοποιείο Montes, για το οποίο ακούγονται διάφορα, και όχι ευχάριστα. Προσπαθώ να επικοινωνήσω απευθείας με τον ίδιο τον Aurelio Montes, και αν έχω νέα του θα σας τα μεταφέρω αμέσως. Γενικά πάντως η επικοινωνία - όπως και η ζωή γενικότερα - στη Χιλή αυτή τη στιγμή παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες, καθώς μεγάλα τμήματα της χώρας δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, και άλλες βασικές υποδομές.

Παρακολουθώ το θέμα πολύ στενά και θα επανέλθω αμέσως μόλις έχω νεότερα...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v