Θα μου δώσεις λεφτά να αγοράσω φρεγάτες;

Όπως λέγεται, η Ελλάδα εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει το σχέδιο αγοράς έξι γαλλικών φρεγατών. Πρόκειται για σχέδιο που είχαν «τάξει» στους Γάλλους οι κυβερνήσεις Καραμανλή και που φαίνεται ότι το ξαναζέστανε ο Γιώργος προφανώς προκειμένου να «δώσει και αυτός κάτι» στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί.
Δεν έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από τότε που είχα κουβέντα με μια αριστερόστροφης πολιτικής κατεύθυνσης φίλη, η οποία αδυνατούσε να ερμηνεύσει με καλοπροαίρετη κριτική τις καθυστερήσεις στην πρόοδο της δίκης Γρηγορόπουλου.

Έθετε λοιπόν ερωτήσεις ειλικρινούς απορίας- εκτός και αν αυτός είναι ο υποδόριος τρόπος των αριστερών να σε παρασύρουν σε (κοινή) δράση, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζω αλλά μπορώ να εικάσω. Δεν απάντησα επί της ουσίας παρά μόνο στις πρώτες εκ των ερωτήσεων. Για τις υπόλοιπες της ζήτησα να επιστρατεύσει τον κυνισμό της και να έρθει στη θέση των κυβερνώντων. Τι θα έκανε η ίδια ως κάτοχος της εξουσίας;

Θυμάμαι τελείωσα την τοποθέτησή μου σχεδόν με λοιδορία για την αφελή της θεώρηση.

Και να που σήμερα εγώ βρίσκομαι στη θέση της και εξανίσταμαι για το άδικο του πράγματος. Ποιου πράγματος; Αυτού που περιγράφεται στην είδηση του πρακτορείου Reuters. Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα, μέσω του υφυπουργού άμυνας εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει το σχέδιο αγοράς έξι γαλλικών φρεγατών.

Πρόκειται για σχέδιο που είχαν «τάξει» στους Γάλλους οι κυβερνήσεις Καραμανλή και που φαίνεται ότι το ξαναζέστανε ο Γιώργος προφανώς προκειμένου να «δώσει και αυτός κάτι» στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί, κατά την οποία πήρε τη διαβεβαίωση ότι ο γαλλογερμανικός άξονας θα στέρξει και θα βοηθήσει τη φτωχή πατρίδα μας.

Όπως μαθαίνω, το προκείμενο αποτελεί αντικείμενο διάψευσης εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, την οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχω κταφέρει να ακούσω από επίσημη πηγή. Άλλωστε, δύσκολα υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. 

Σε κάθε περίπτωση, δεν είχα ποτέ αμφιβολία ότι αυτά γίνονται με αυτόν τον τρόπο και όχι αλλιώς. Το έχουμε άλλωστε αποδείξει πολλάκις ως εξωτερική πολιτική: Κάθε φορά που υπάρχει βελτίωση στο κλίμα με τους αμερικανούς, σχεδόν ταυτόχρονα εξαγγέλλεται και μια μεγάλη παραγγελία αμυντικού υλικού. Ωστόσο κάθε φορά απορώ: Τόσο ξεδιάντροπα; Τόσο χωρίς κανένα πρόσχημα; Να πεις ρε παιδί μου ότι το συμφωνήσαμε σήμερα, αλλά θα το ανακοινώσω σε έξι μήνες.

Εκτός και αν οι αλλοδαποί ιθύνοντες έχουν να νοιαστούν όχι μόνο για την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών των εταιριών εξοπλισμού άμυνας, αλλά και για την πορεία της μετοχής των ομίλων αυτών, οπότε όσο νωρίτερα ανακοινωθούν οι πιθανές παραγγελίες τόσο το καλύτερο…

Τουλάχιστον, ο Μπίσμαρκ δεν δήλωνε ούτε σοσιαλιστής, ούτε κεντρώος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v