Είπατε κάτι για την οινική μας κουλτούρα;...

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν (και λένε) τα χειρότερα για την οινική κουλτούρα ημών των Ελλήνων. Ότι δεν ξέρουμε τι πίνουμε, ούτε μας ενδιαφέρει να μάθουμε, πίνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας, δεν έχουμε γνώση ή άποψη και δεν θα αλλάξουμε ποτέ. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που τα λένε όλα αυτά δεν είναι ξένοι, που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν εικόνα, αλλά Έλληνες, και οι οποίοι μάλιστα θα έπρεπε θεωρητικά και να γνωρίζουν και να έχουν εικόνα. Ευτυχώς πρόκειται για μειονότητα, και εκφραστές μιας παλιάς, ξεπερασμένης και σύντομα ξεχασμένης σχολής.

Η δική μου άποψη είναι πολύ διαφορετική. Και πιστεύω ότι είναι και σφαιρική, καθώς έχει σχηματιστεί (και συνεχίζει να σχηματίζεται καθημερινά) μέσα από την συνεχή επαφή μου με το οινόφιλο κοινό. Βλέπετε είναι χαρά, αλλά και επιδίωξή μου, να μιλάω και να ακούω τους οινόφιλους σε όλα μου τα οινικά "μετερίζια". Πράγματι, μέσα από τα emails από αυτήν εδώ τη σελίδα, τις ερωτήσεις στο Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού, τα μηνύματα στην εκπομπή στο ραδιόφωνο, κλπ, έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους που έχουν αγάπη για το κρασί, δίψα για μάθηση και γνώση γύρω από αυτό, ανησυχίες και προβληματισμούς. Και οι ερωτήσεις (αλλά και το επίπεδο της γνώσης) ακολουθούν μία σταθερά αύξουσα πορεία χρόνο με το χρόνο, όπως άλλωστε και ο αριθμός των ανθρώπων που "μυούνται" στον μαγικό κόσμο του κρασιού. Και όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ευχάριστα και εγγυώνται ένα όμορφο μέλλον για το κρασί στην Ελλάδα. Έτσι, χωρίς (προς Θεού) να υποστηρίζω ότι είμαστε μία χώρα 11 εκατομμυρίων οινογνωστών, λέω ευθαρσώς ότι είμαστε μία χώρα με οινική κουλτούρα που πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Και λέω "χώρα" και το εννοώ, καθώς και στο κρασί και στη γνώση γύρω από αυτό, είναι αποδεδειγμένο ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!

Ξεκίνησα να σας τα λέω όλα αυτά επειδή είμαι ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση που γνωρίζει η σελίδα "Ρωτήστε μας για το κρασί" που πρόσφατα εγκαινιάσαμε στο House of Wine. Μπορεί η σελίδα να μετράει λίγες ημέρες ζωής, ωστόσο οι ερωτήσεις είναι καταιγιστικές - συχνά έρχονται πιο γρήγορα από ότι μπορώ να τις απαντήσω - και είναι στην πλειονότητά τους εύστοχες, επίκαιρες και άκρως ενδιαφέρουσες. Σας προσκαλώ να την επισκεφτείτε (θα τη βρείτε στη διεύθυνση http://www.houseofwine.gr/how/about-wine/faq.html), τόσο για να δείτε τα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους οινόφιλους (σαν κι εσάς) σήμερα, όσο και για να μου στείλετε κι εσείς ερωτήσεις και απορίες που πιθανώς να έχετε. Οι απαντήσεις μου δημοσιεύονται, έτσι ώστε να ωφελείται όχι μόνο ο ερωτών, αλλά και όλοι οι επισκέπτες.

Α, και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι: δεν υπάρχει καμία υποχρέωση αγοράς για όσους θέλουν να κάνουν ή να διαβάσουν ερωτήσεις (στο χωριό μου το λέμε "no purchase necessary" αυτό). Τώρα βέβαια αν οι hard-core ηδονιστές οινόφιλοι ανάμεσά μας παρασυρθείτε από τους οινικούς πειρασμούς που έχουμε και προσθέτουμε καθημερινά, εγώ δεν φέρω ευθύνη...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v