Ποια η γνώμη σας, γιατρέ μου;

Πόσους γιατρούς ξέρετε που να δίνουν αποδείξεις; Εγώ κανέναν και νομίζω ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο. Υποψιάζομαι δε ότι σχεδόν κανείς εξ αυτών δεν δηλώνει ετήσιο εισόδημα αντίστοιχο με τα ημερήσια έσοδα που όλοι έχουμε υπολογίσει ότι θα μπορούσε να έχει ένας γιατρός. Τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών που κόπτεται για έσοδα;      
Δύο πράγματα με ενοχλούσαν ανέκαθεν στους γιατρούς- πέρα βέβαια ότι για να τους επισκεφθώ θα είχα πιθανότατα χάσει την καλή ποιότητα της υγείας μου: Το ότι σου μιλούν από μόνοι τους στον ενικό και το ότι δεν δίνουν ποτέ μα ποτέ απόδειξη.

Το δεύτερο, όπως και το πρώτο, με εκνευρίζει γιατί γίνεται αυτόκλητα. Από μόνος του ο κάθε γιατρός αποφασίζει ότι μπορεί ασχέτως ηλικίας να μιλά στον ενικό στον ασθενή του, και εξίσου αυτόκλητα αποφασίζει ότι δεν θα του δώσει απόδειξη.

Φαντάζομαι ότι στην μεν περίπτωση του ενικού η πρόφαση είναι ότι «ο ασθενής πρέπει να αισθάνεται οικεία» και στη δεύτερη ότι «μπορεί να μην κόβω απόδειξη, αλλά αφαιρώ το αντίστοιχο δικό μου κόστος από την τιμή».

Και εμένα δε με ρωτά κανείς για το πώς θέλω να μού απευθύνουν το λόγο ή για το τι παραστατικά εξόδων θα κατέχω;

Έχω πράγματι γνωρίσει πολλούς και πολύ συμπαθείς γιατρούς, αλλά ούτε ένας εξ αυτών δεν γλίτωσε από τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά. Ούτε ένας εξ αυτών δεν έκανε έστω κάποιο αυτοσαρκαστικό αστείο την ώρα που έπαιρνε τα χρήματα βάζοντάς τα το συντομότερο δυνατόν σε μία τσέπη, ώστε να μου γίνει πιο συμπαθής η διαδικασία.

Λίγοι άνθρωποι (εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς) θα ήταν πρόθυμοι να κακοκαρδίσουν τον γιατρό τους ζητώντας του είτε να τους μιλά στον πληθυντικό σαν να υπερέβη τα εσκαμμένα, είτε να παραβεί την συνήθεια που τόσοι και τόσοι έγκριτοι συνάδελφοί του επί τόσο και τόσα χρόνια ακολουθούν, δηλαδή να μην κόβει παραστατικό.

Αν το θέμα της συμπεριφοράς είναι κοινωνικά διαχειρίσιμο, αυτό των αποδείξεων δε φαίνεται να είναι- ειδικά στους χαλεπούς καιρούς των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ευρωξεφτίλας.

Αν και δε θεωρώ τον εαυτό μου «χαφιέ», νομίζω ότι ευχαρίστως θα έπαιρνα σε μια τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή και θα ανέφερα το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού που μόλις πλήρωσα και δεν προσφέρθηκε να μου δώσει οποιουδήποτε είδους απόδειξη. Όχι γιατί θέλω σώνει και καλά να λαμβάνω αποδείξεις, αλλά γιατί θέλω να με ρωτούν πριν μου πιάσουν τον πισινό.

Και κατά τα άλλα, ας μιλάμε και στον ενικό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v