Με ευχές δεν βάφονται αυγά

Μία ακόμη επιτροπή επιστημόνων είναι εδώ για να μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Είναι όμως τυχαίο ότι τόσα χρόνια με αυτές τις διαδικασίες δεν βρίσκονται λύσεις; Τα αυγά στη διπλανή φωτογραφία πώς βάφτηκαν; Με ευχές;   
Με τυμπανοκρουσίες και ευχολόγια ξεκινά μία ακόμη- θεωρητικής βέβαια- φύσης προσπάθεια για την επίλυση του ασφαλιστικού. Δηλαδή, με ποιο τρόπο;

Καλά μαντέψατε! Με τη σύσταση μιας "ειδικής επιτροπής" που «θα διερευνήσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας και...» ακολουθεί το γνωστό μπλα- μπλα που ακούμε για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Διαβάζοντας τις… ευχές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας που συνοδεύουν τη νέα αυτή επιτροπή είδα ότι ο υπουργός θέλει να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Επίσης, θέλει να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Θέλει ακόμη να μην θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Αλλά θέλει να λυθεί και το πρόβλημα, γιατί η κορύφωση του προβλήματος θα επέλθει το 2015. Για την επίτευξη όλων αυτών, καλεί την επιτροπή να καταθέσει ιδέες. Μάλιστα. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει αναλυτικά τις κατευθυντήριες γραμμές που συνόδευαν την ίδρυση κάθε προηγούμενης επιτροπής. Τώρα που το έκανα σχημάτισα μια σαφέστερη απάντηση για τους λόγους αποτυχίας εξεύρεσης λύσης:

Οι κυβερνήσεις δεν προχωρούν σε πολιτική απόφαση- τη μόνη που απαιτείται- συγκεντρώνουν ειδήμονες από όλες τις γωνιές της ακαδημαϊκής και όχι μόνο κοινότητας, τούς δίνουν προσωρινούς τίτλους, παχυλές αμοιβές και μια αίθουσα συνεδριάσεων και κολλάνε από κοντά τις λεζάντες που επιθυμούν να «βγουν» προς τα έξω.

«Η κυβέρνηση επιδεικνύει την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία», «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μη θιγούν τα κεκτημένα των εργαζομένων» και «φροντίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι ο πολιτικός προϊστάμενος κάθε επιτροπής ξέρει ότι με τα δεδομένα που έχει κάθε μία επιτροπή είναι αδύνατον να καταλήξει σε λύση. Αλλά πάλι ποιος υπουργός μόλις ενημερωθεί για το μπάχαλο πιστεύει ότι μπορεί να δώσει λύση;

Να περάσει η θητεία του χωρίς «να ανοίξει μύτη» ελπίζει.

Υ.Γ. : Δε μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να παραθέσω δυο σχετικές σταράτες κουβέντες που εντόπισα στην ανακοίνωση του υπουργείου: "Αρχές του νέου συστήματος προτείνουμε να είναι ο δημόσιος και καθολικός χαρακτήρας, η βιωσιμότητα, ο εξορθολογισμός και η κοινωνική δικαιοσύνη".

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v