Με ένα τηλέφωνο λύνονται όλα

Κάτι εξηντάρηδες πέταξαν πέτρες σε περιπολία αστυνομικών στα Εξάρχεια και συνελλήφθησαν. Λογικό; Όχι, είπε ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Χρυσοχοΐδης. Δεν είναι λογικό και για αυτό πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι. Προφανώς και οι άνθρωποι δεν έκαναν αυτό για το οποίο συνελλήφθησαν. Οι διαδικασίες όμως; Κουρελόχαρτα, που λέει και η Ντόρα;
Πιασμένοι στα δεσμά του νόμου βρέθηκαν, μαθαίνω, χθες ορισμένοι «ταραξίες» που φέρονται ως δράστες επίθεσης με πέτρες στην περιοχή των Εξαρχείων. Μία περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε τα «πυρά» τους και έτσι βρέθηκαν στο τμήμα. Καλά μέχρι εδώ.  

Υπήρξε όμως και ένα μικρό πρόβλημα. Την ώρα περίπου των συλλήψεων, τελείωνε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα ορισμένοι εκ των θαμώνων της εκδήλωσης- κατά το μάλλον άνθρωποι της εγχώριας διανόησης και αριστεράς- να βρεθούν στο αστυνομικό τμήμα με την κατηγορία του ταραξία.

Μεταξύ αυτών, ένας εκ των άλλοτε εξεγερσιών του Πολυτεχνείου, ο συγγραφέας και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαχρήστος, το μέλος του ΣΥΝ, Στέλιος Ελληνιάδης και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σωτήρης Δαματόπουλος.

Το θέμα αποκαταστάθηκε αμέσως, λένε κυβερνητικές πηγές, αφού με τηλεφώνημά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων, αλλά και την διενέργεια έρευνας για το ποιος διέταξε τις συγκεκριμένες συλλήψεις.

Θεωρώ μάλλον απίθανο να συνελήφθησαν «επ΄ αυτοφώρω».

Επίσης, δεν γνωρίζω αν όντως οι συλλήψεις οφείλονται σε πρωτοβουλία νεοδημοκρατών αξιωματικών της ΕΛΑΣ προκειμένου να τρωθεί το προφίλ του νέου υπουργού, όπως άφησαν να εννοηθεί κύκλοι του υπουργείου. Δεν ξέρω ακόμη αν το όλο θέμα οφείλεται σε συμπεριφορές τύπου «ράμπο», τις οποίες «ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια το σώμα της αστυνομίας», όπως άκουσα σήμερα στο ραδιόφωνο τον υπουργό να λέει.

Εκείνο που μού προκάλεσε απορία είναι ο τρόπος με τον οποίο λύθηκε το θέμα όταν πήρε ο υπουργός τηλέφωνο.

Αν και δεν γνωρίζω την ακριβή διαδικασία, προφανώς ο υπουργός έχει την τυπική αρμοδιότητα να απελευθερώσει κάποιον συλληφθέντα. Το γεγονός όμως ότι εξαρτάται από την πολιτική απόφαση ενός υπουργού το αν θα μείνει προφυλακισμένος κάποιος ή όχι, δε μού φαίνεται ότι συνάδει με τις δράσεις ενός οργανισμού που στο όνομά του υπόσχεται την Προστασία του Πολίτη.

Αντίθετα, θα αισθανόμουν περισσότερο προστατευμένος (ως πολίτης) αν ήξερα ότι οι διατάξεις του νόμου εφαρμόζονται ούτως ή άλλως: Έσφαλες ή έδωσες την εντύπωση ότι έσφαλες; Μένεις κρατούμενος και το ερευνούμε. Δεν έσφαλες; Σου λέμε συγγνώμη, και τιμωρούμε το όργανο για τη λάθος εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, σύννομα με τις διαδικασίες που θα εγγυηθούν τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών.  

Στην περίπτωσή μας έρευνα για την υπαιτιότητα ή μη των συλληφθέντων δεν υπήρξε και ο υπουργός λειτούργησε με βάση την κοινή λογική. Τα κράτη δικαίου όμως δεν λειτουργούν με βάση την κοινή λογική, αλλά με κανόνες.

Και πρέπει αυτοί να γίνονται σεβαστοί ακόμη και αν είναι εις βάρος της φήμης ορισμένων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v