Εστιάζουν στα σημαντικά;

Αποκλείεται να ήταν μόνο η ιδέα μου. Ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών ήταν λίγο φλου. Και δεν εννοώ "φλου" στα όσα είπε, αλλά στην οπτική του πλάνου!
Για το αποτέλεσμα των εκλογών θα επανέλθω.

Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής. Λέω για το διάγγελμά του στο οποίο σχολίασε το αποτέλεσμα. Δεν θα μείνω στο περιεχόμενο των δηλώσεων, αλλά στους συμβολισμούς της συνολικής τηλεοπτικής του παρουσίας.

Όταν πρωτοβγήκε ο Αλέξης στο γυαλί νόμιζα ότι φταίνε τα μάτια μου και για το λόγο αυτό και τα έτριψα επισταμένως. Μετά βεβαιώθηκα: Το περίγραμμα του Αλέξη ήταν αυτό που στη φωτογραφική διάλεκτο αποκαλείται «φλου», ενώ αντίθετα, η ταμπελίτσα με το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ πίσω του ήταν εντελώς «νετ»- καθαρή δηλαδή.

Περίμενα λίγα δευτερόλεπτα για να εστιάσει καλύτερα ο καμεραμάν, αλλά μάταια. Και τότε το σκέφτηκα: Δεν είναι τυχαίο, είναι αλληγορία. «Στην αριστερά δεν εστιάζουμε στον πρόεδρο- που για την περίπτωση του Συνασπισμού είναι και λίγο… φλου το ποιος είναι- αλλά στην πολιτική μας ταυτότητα», έλεγε με τον τρόπο του το πλάνο.

Διαβάζετε, διαβάζετε και η γνώση θα έρθει έλεγε ο Λένιν. Σαν να το ήξεραν οι εν Ελλάδι συνασπισμένοι, "έβλεπαν έβλεπαν" σε καιρούς αλλοτινούς με το κουτάλι τις μπούρδες του εννοιολογικού κινηματογράφου. Για να μπορούν τώρα να λαμβάνουν τα  κρυφά μηνύματα της ηγεσίας τους.   



Για να είμαι ειλικρινής- και για να καταθέσω τις δικές μου κινηματογραφικές αναφορές περί του οπτικού συμβάντος- μού θύμισε την καταπληκτική κωμωδία του Γούντι Άλεν "Διαλύοντας τον Χάρυ" στην οποία ο Ρόμπιν Ουίλιαμς έχει ένα μικρό ρόλο. Ο ρόλος τον θέλιε ηθοποιό που παθαίνει επαγγελματική ζημιά: Δε μπορεί να εστιάσει επάνω του ο φακός. Ακολουθεί το απόσπασμα της ταινίας.  
 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v