Τα κρυμμένα ποσοστά

Κόφτουν κανέναν οι δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές; Μπορεί και όχι. Αλλά η απαγόρευσή τους θα έπρεπε να μας απασχολεί.
Έχει σημασία τι ποσοστό λαμβάνει κάθε κόμμα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές; Εν πρώτοις όχι, δεν έχει. Από την άλλη, έχει όση σημασία έχει και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αφορά τους πολίτες.

Άρα, η απαγόρευση δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων είναι σύννομη ή όχι;

Με την δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων υπάρχει ένας κίνδυνος: Να ενδιαφερθεί ο ψηφοφόρος περισσότερο για την προεκλογική κούρσα και λιγότερο για το πρόγραμμα και τις απόψεις των κομμάτων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί έτσι η απόφασή του.

Στο πλαίσιο μιας ακαδημαϊκής αναρώτησης ένας τέτοιος προβληματισμός ασφαλώς και έχει θέση. Στην πράξη όμως, τέτοιου είδους απαγορεύσεις καταργούν την αρχή της Ελευθεροτυπίας και κυρίως το πνεύμα της.

Παραδεχόμαστε δηλαδή ότι οι δημοσκοπήσεις θα έχουν ενδιαφέρον για τους πολίτες, αλλά δεν τους αφήνουμε να τις δουν; Τι είναι η κοινή γνώμη; Πιτσιρίκι που της κρύβουν στο συρτάρι τα γλυκά;

Άσχετα από το αν οι δημοσκοπήσεις φωτίζουν τις σωστές ή τις λάθος πτυχές ενός προεκλογικού αγώνα, και η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων είναι υποκριτική όπως άλλωστε υποκριτικές είναι όλες οι κεντρικά επιβαλλόμενες απαγορεύσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v