Ανακοινώθηκαν οι 8 νέοι Masters of Wine

Οκτώ νέοι Masters of Wine ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες από το Institute of Masters of Wine (IMW). Οι νέοι MWs είναι όλοι Ευρωπαίοι και προέρχονται από διαφορετικές πλευρές του ευρύτερου οινικού κλάδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IMW, πρόκειται για την Susie Barrie MW - Βρετανίδα δημοσιογράφο οίνου, τον Michael Collier MW - Βρετανό σύμβουλο οίνου, τον Roman Horvath MW - γενικό διευθυντή του Αυστριακού οινοποιείου Domäne Wachau, την Isabelle Legeron MW - Γαλλίδα εκπαιδεύτρια οίνου και διοργανώτρια εκδηλώσεων, τον Tim Marson MW - υπεύθυνο αγορών της μεγάλης εταιρείας διακίνησης οίνου Bibendum στο Λονδίνο, τον Tuomas Meriluoto MW - εισαγωγέα οίνου στη Φινλανδία, τον Frank Roeder MW - ιδρυτή και διευθυντή εταιρείας διακίνησης οίνου στη Γερμανία, καθώς και την Mai Tjemsland MW - ιδιοκτήτρια εστιατορίου, catering και wine club στη Νορβηγία.

Με την προσθήκη των νέων Masters of Wine, ο συνολικός αριθμός των ειδημόνων επί οίνου που έχουν δικαίωμα να φέρουν τα περιζήτητα αρχικά MW μετά το ονοματεπώνυμό τους είναι πλέον 280 - σε όλο τον κόσμο!

Ζήτησα από τον πρώτο και μοναδικό Έλληνα Master of Wine, τον δάσκαλό μου, Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, να μου σχολιάσει την είδηση σχετικά με την άφιξη των νέων MWs. Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μου τις εξής σκέψεις για την διεθνή απήχηση του Master of Wine, πέραν της Ευρώπης:

"Το Master of Wine, μέχρι το 1988, ήταν ένα qualification που μπορούσε να το κερδίσει μόνο Βρετανός πολίτης. Με την χρηματική βοήθεια από μεγάλες εταιρείες του χώρου και κυρίως από την Bollinger, οι εξετάσεις άνοιξαν για όλο τον πλανήτη. Αν και οι πιο πολλοί νέοι MWs δεν είναι Βρετανοί, αν και σύντομα θα έχουμε πιο πολλούς συνολικά εκτός παρά εντός Mεγάλης Bρετανίας, ακόμη και ενώ ο Πρόεδρος του IMW είναι Αυστριακός, για κάποιους το MW είναι ακόμη Βρετανο-κεντρικό.

Μια μεγάλη μελέτη που έγινε από φορέα εκτός του IMW έδειξε πως το Ινστιτούτο πρέπει να "κατακτήσει" τον χώρο των επαγγελματιών του κρασιού παγκοσμίως, και κυρίως στην Βόρεια Αμερική - δηλαδή να δραστηριοποιηθούν εκεί νέοι MWs, ακόμα και αν δεν είναι Αμερικάνοι. Μάλιστα, η έρευνα μιλούσε για 100 MWs, ενώ αυτή την στιγμή υπάρχουν κάτω από 30! Με τόσους λίγους MWs, το gospel των αρχικών MW δεν διαδίδεται όσο γρήγορα θα θέλαμε στην Βόρεια Αμερική, σε αντίθεση με αυτό των Master Sommelier, που κάνουν το αντίθετο - μια καταπληκτική δουλειά στις ΗΠΑ αλλά όχι τόσο καλή στον υπόλοιπο κόσμο.

Νομίζω ότι το θέμα θα προχωρήσει προς τα εκεί αργά η γρήγορα, αφού το Wine & Spirit Education Trust κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στην Βόρεια Αμερική. Οι Diploma Graduates αυξάνουν με γοργούς ρυθμούς και, με αυτό τον τρόπο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του IMW έχει αρκετούς και δυνατούς νέους μαθητές κάθε χρόνο.

Άρα, χρειαζόμαστε όσο πιο πολλούς MWs στην Αμερική μπορούμε. Έτσι, αν ξέρετε Αμερικάνους που ασχολούνται με το κρασί, παρακαλώ πείστε τους να αρχίσουν να σπουδάζουν για το Master of Wine. Ο άλλος τρόπος είναι να γίνετε εσείς MW και να ζήσετε στις ΗΠΑ - κάτι που δεν θα το ήθελα φυσικά, γιατί οι ΗΠΑ μπορεί να χρειάζονται περισσότερους MWs για το καλό του ΙMW, ενώ η Ελλάδα θέλει περισσότερους MWs για το καλό της Ελλάδας."

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, δεν θα αργήσουμε πολύ να καλωσορίσουμε τον δεύτερο Έλληνα Master of Wine - μια εξαιρετική είδηση που καταδεικνύει την ανοδική πορεία του Ελληνικού κρασιού τυπικά αλλά και ουσιαστικά...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v