Γκες χουζ μπακ!

Φιλοσοφία; Έχεις διαβάσει φιλοσοφία, με ρώτησε κάποιος πρόσφατα. Όχι, δεν έχω διαβάσει. Μα, είναι όλοι τους τόσο διαχρονικοί, τόσο επίκαιροι... ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Καντ, ο Μαρξ, ο Πάολο Κοέλιο... Όχι, όχι, όχι! Δεν είναι. Φαίνονται.
Φιλοσοφία; Έχεις διαβάσει φιλοσοφία, με ρώτησε κάποιος πρόσφατα. Όχι, δεν έχω διαβάσει. Μα, είναι όλοι τους τόσο διαχρονικοί, τόσο επίκαιροι... ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Καντ, ο Μαρξ, ο Πάολο Κοέλιο... Όχι, όχι, όχι! Δεν είναι. Φαίνονται. Θυμάμαι τον θλιβερό φιλολογάκο που κλήθηκε στο λύκειο να μας κάνει μάθημα φιλοσοφίας απαγγέλλοντας εδάφια απ' το αντίστοιχο σχολικό εγχειρίδιο. Χονδροειδής ιστορία της φιλοσοφίας για αρχάριους. Έτσι θα έπρεπε να λέγεται το μάθημα αντί για το κίβδηλο, καταχραστικό: Φιλοσοφία. Πρέπει να είναι απ' τις πιο στομφώδεις λέξεις που έχουν ειπωθεί ποτέ. Φιλοσοφία. Ο φιλόλογος λοιπόν που μας «μάθαινε» φιλοσοφία κατουρούσε σε παρένθεση (αλά Ριβάλντο) και δεν έβλεπε κάθε μέρα την ώρα να σχολάσει για να επιδείξει τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες στην τοπική κατηγορία. Μπορούσε να μιλά γι' αυτό με τις ώρες και καλά έκανε. Και δε μπορούσε να διδάξει φιλοσοφία γιατί η φιλοσοφία δεν είναι κάτι πεπερασμένο και ετοιμοπαράδοτο. Δε μαθαίνεται ούτε δανείζεται ούτε την παίρνεις απ' το ράφι με τις γνωστές φιλοσοφίες για να την εφαρμόσεις σα να ήταν δικιά σου.

Διαμορφώνεται. Γι' αυτό πριν διαβάσει κανείς φιλοσοφία καλύτερα να έχει διαμορφώσει τη δική του για να την μετρήσει κόντρα στις άλλες. Αλλιώς είναι σα να πηγαίνει στη μάχη χωρίς όπλο. Μπορεί να κρύβεται πίσω από κείνους που έχουν, για ένα χρονικό διάστημα, αλλά κάποτε θα μείνει εκτεθειμένος και τότε... Μπουμ! Καπνός. Βγαίνω εγώ με την κούκλα μου. Είμαι μισόσοφος. Βιβλία επί βιβλίων επί βιβλίων χρησιμεύουν σα δεκανίκια για ανθρώπους που δε μπορούν ν' αποφασίσουν ποια θα είναι η στάση τους σε θέματα που άπτονται νοημοσύνης εμβρύου. Δε μπορούν ν' αποφασίσουν τι φαΐ θέλουν για μεσημέρι, αλλά έχουν όλοι φιλοσοφία, θαυμάζουν τους σοφούς και προσέχουν τι τους λένε.

Και πάλι απ' την αρχή. «Η φιλοσοφία μου, όλα να τα ζήσω» τραγούδησε κάποτε ο μεγάλος Μαζώ. Η συνήθης σύγχυση της φιλοσοφίας με κάποιου είδους «τελική λύση», «οδηγό επιτυχημένου βίου» χωρίς άγχος, προβλήματα και ψυχοπαθολογίες ή ανεξήγητα εξανθήματα στα καλοζωισμένα μας οπίσθια. Φιλοσόφησε το φίλε. Η ζωή είναι ατμός. Ο έρως είναι ανίκητος. Το χρήμα είναι για ν' αλλάζει χέρια. Τραγούδια, θεατρικά έργα, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, οδηγοί αυτοβελτίωσης από άσημους δόκτωρες δι αλληλογραφίας... μάθημα, μάθημα, μάθημα! Κύρ-κυρ-κύριε... Να πώ; Ο εγγαστρίμυθος γύρισε. Μαυρισμένος σαν το Λάκη Γαβαλά το Γενάρη και πρησμένος σα σαλόνι του Max Power. Φορτωμένος νιτρομπούκαλα, φιλτροχοάνες, κούκλες που μιλάν, παραληρήματα και ιστορίες αληθινές και ψεύτικες. Κυρίως ψεύτικες.

Καλή σεζόν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v