Έφτασε η ώρα της ξηρής Μαυροδάφνης!

Μιλώντας για την ποικιλία Μαυροδάφνη, πρέπει να σας πω ότι πιστεύω πολύ και στην ξηρή της οινοποίηση. Βλέποντας πόσο σωστά και προσεκτικά την οινοποιούν οι ποιοτικοί παραγωγοί που πιστεύουν σε αυτήν, είμαι σίγουρος ότι δεν αργεί καθόλου ο καιρός που η ξηρή Μαυροδάφνη θα ξεπεράσει το στάδιο της πρωτοτυπίας και της δοκιμής μόνο από τους πιο ψαγμένους, και θα βρει το δρόμο της προς το Ελληνικό τραπέζι.

Τα ως τώρα δείγματα, όπως ξέρετε, είναι κάτι παραπάνω από θετικά. Και επειδή πρόκειται για ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Κεφαλληνίας (με κάποιες κλωνικές παραλλαγές ανάμεσα σε κάθε νομό), οι ετικέτες ξηρής Μαυροδάφνης που κυκλοφορούν στην αγορά προέρχονται κατά κύριο λόγο από την εκεί ευρύτερη περιοχή. Την αρχή λοιπόν στην μονοποικιλιακή ξηρή Μαυροδάφνη έκανε το Κτήμα Σκλάβου στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, με την εξαιρετική ετικέτα Οργίων. Ακολούθησε το Κτήμα Αντωνόπουλου με την ετικέτα Μορφέας, ενώ η πιο πρόσφατη άφιξη στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι το Κτήμα Παρπαρούση, με την φοβερά ενδιαφέρουσα ετικέτα TAOS. Βεβαίως η συμμετοχή της Μαυροδάφνης σε ερυθρά χαρμάνια είναι από καιρό οικεία τακτική κι άλλων καλών Ελλήνων οινοποιείων - μου έρχονται αμέσως στο μυαλό το Κτήμα Μερκούρη, το Κτήμα Άλφα, το Gentilini, και αν ξεχνάω κάποιον ας με συγχωρήσει...

Στο Gentilini, λοιπόν, από καιρό χαρμάνιαζαν την Μαυροδάφνη με το Syrah, και το πάντρεμα είχε ομολογουμένως αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο. Πλέον όμως, το οινοποιείο αποφάσισε να πιστέψει 100% στις δυνάμεις της ποικιλίας, και έτσι να την εμφιαλώσει μονοποικιλιακά. Η νέα ετικέτα θα κυκλοφορήσει στις Γιορτές σε πολύ περιορισμένη διάθεση, λόγω μικρής παραγωγής. Το όνομά της είναι ακόμα μυστικό - εγώ δηλαδή το ξέρω, αλλά δεν μπορώ να σας το πω... Αυτό που μπορώ όμως να κάνω είναι να σας δώσω μία (προ)γεύση από το πολλά υποσχόμενο αυτό κρασί, όπως το δοκιμάσαμε μέσα από τα βαρέλια μαζί με το διευθυντή του Gentilini, τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο, και το παρουσιάσαμε στους τηλεθεατές του ALTER, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κεφαλονιά. Δείτε το σύντομο βιντεάκι που ακολουθεί:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v