Αν δε με θέλεις εσύ μία, δε σε θέλω εγώ δέκα

Η διοργανώτρια εταιρεία αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο σε Μουσουλμάνους, γιατί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα έχει εναντιωθεί στη μπίρα, που κάνει τζίρο 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και η μπίρα είναι χορηγός, αλλά το αλκοόλ απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο. Βρείτε ποιος έχει δίκιο και κερδίστε εισιτήρια για τη συναυλία των Black Eyed Peas στη Μαλαισία.
Εκείνη η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία του περασμένου χειμώνα που θύμισε σε πολλούς το Syriana, η Πλεκτάνη, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο ρόλο του αμερικανού πράκτορα στις επάλξεις του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ξεκινούσε με λευκά γράμματα σε μαύρη οθόνη.

Τα λευκά γράμματα έλεγαν –σε ελεύθερη απόδοση– «είναι μια παγκόσμια αλήθεια, ότι αυτός που του έκαναν κακό, κακό θα κάνει».

Αυτόν τον φαύλο κύκλο σκεφτόμουν καθώς διάβαζα την είδηση που δημοσίευσε σήμερα το Reuters, σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε μουσουλμάνους, σε μια συναυλία των Black Eyed Peas στη Μαλαισία, σπόνσορας της οποίας είναι η μπίρα Guiness.

«Είσαι μη Μουσουλμάνος, 18 ετών και άνω;» ρωτά η αρχική σελίδα του site της συναυλίας, που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων για τα 250ά γενέθλια της ιρλανδικής μπίρας, και αν η απάντηση είναι όχι, η πρόσβαση δεν επιτρέπεται.

Η απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος σε Μουσουλμάνος ήταν αντίδραση στην καταδικαστική απόφαση ενός ισλαμικού δικαστηρίου στη Μαλαισία για μια 32χρονη γυναίκα που συνελήφθη να πίνει μπίρα σε ένα ξενοδοχείο, αλλά και στην αντίθεση ενός ισλαμικού κόμματος της αντιπολίτευσης στην πώληση μπίρας

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Malaysia Guiness Anchor, που εισάγει Guiness και άλλες μπίρες στη χώρα, σημείωσε μόνο το 2008 πωλήσεις της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Μουσουλμάνοι της Μαλαισίας αποτελούν το 55% του 27 εκατομμυρίων πληθυσμού της χώρας. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο, ο οποίος όμως συχνά παραβλέπεται, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα, Kuala Lumpur.

Στις αρχές της εβδομάδας, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters, το Πανμαλαισιακό Ισλαμικό Κόμμα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη και την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, είχε ζητήσει την απαγόρευση της συναυλίας του δανέζικου συγκροτήματος Michael Learns to Rock, γιατί θα προκαλούσε «ανηθικότητα», ενώ από το 2007 το κόμμα έχει εναντιωθεί σε συναυλίες όπως αυτές των Avril Lavigne, Gwen Stefani, Rihanna και Beyonce.

Και δεν μπορεί κανείς, τελικά, παρά να αναρωτηθεί αν το να απαγορεύσεις την είσοδο σε Μουσουλμάνους ως διοργανωτής συναυλίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις την κατακραυγή των φονταμενταλιστών για τα ήθη σου –τα δικά σου προσωπικά; του συγκροτήματος που φέρνεις; του κόσμου από τον οποίο προέρχεσαι; αυτού τον οποίο εκπροσωπείς;– και τη διαφθορά που προκαλείς στη χώρα τους, ή για να διαιωνίσεις αυτόν τον φαύλο κύκλο που λέγαμε στην αρχή;

Γιατί, όπως είπε κι ο Γκάντι, το οφθαλμός αντί οφθαλμού θα μας τυφλώσει όλους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v