Παπαδιές και παληκάρια γίναμε μαλλιά- κουβάρια

Και ενώ ο πρωτοπόρος μητροπολίτης Σεραφείμ προτείνει την χειροτονία γυναικών, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κρατάει το... ίσο απαγορεύοντας σε κορίτσια τη φοίτηση σε εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Δύο προωθημένες και κοινωνικά ευαισθητοποιημένες προτάσεις απο την εκκλησία. Αν απαγόρευε, και στα αγόρια, ακόμα καλύτερα.         
Είναι φορές που η Εκκλησία της Ελλάδας με ξαφνιάζει. Και δεν εννοώ δυσάρεστα, γιατί αυτό νομίζω ότι δεν είναι πια σε θέση να το επιτύχει. Εννοώ ευχάριστα.

Μία από αυτές τις φορές θα πρέπει να πιστωθεί όχι βέβαια σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό θεσμό αλλά στην μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος του), κ. Σεραφείμ.

Ο ιεράρχης θέτει το θέμα της χειροτονίας γυναικών και τάσσεται υπέρ της δυνατότητας να χειροτονούνται.

«Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των γυναικών;» αναρωτιέται δημοσίως ο μητροπολίτης και με αφήνει να πιστέψω πως ίσως δεν έχει όλο το πνεύμα του χριστιανισμού βυθιστεί στο σκοταδισμό της ιστορίας του- ή πως τουλάχιστον δεν έχει βυθιστεί ανεπιστρεπτί.

Ο ρατσιστικός διαχωρισμός που η εκκλησία έχει από αιώνες επιβάλει και οι πιστοί ακόμη ανέχονται αποτελεί κατά την εκτίμησή μου το πλέον δυνατό επιχείρημα κατά της ιεραρχίας- δυνατότερο ακόμη και από τις σφαγές που εν πάση περιπτώσει ανήκουν στην ιστορία και έλκουν τον περιορισμένο ψόγο ενός ρεαλιστή μόνο σε συγκεκριμένο (ιστορικό) πλαίσιο.

Αναρωτιέμαι βέβαια πόσο μόνος θα πρέπει να αισθάνεται ο κ. Σεραφείμ, διαβάζοντας το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος. Σύμφωνα με αυτό, στους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος έφτασε εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την οποία απαγορεύεται η εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.

Και αυτό μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας (και Θρησκευμάτων, έ;) που εστάλη προ μηνός και όριζε ότι η εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια μπορεί να γίνει κανονικά.

Οι υπογραμμίσεις που ακολουθούν επί του αποσπάσματος της δισέλιδης εγκυκλίου της Ιεράς συνόδου είναι δικές μου.

«Η Ιερά Σύνοδος εκτιμήσασα τα νυν δεδομένα εις τον χώρον της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως (...) και επιθυμούσα όπως διαφυλάξη τον χαρακτήρα των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ήτοι των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων, ως παραγωγικών σχολών της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ελλάδι, έκρινεν ότι η εγγραφή μαθητριών εις τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια αφ' ενός μεν αντίκειται εις τον παραγωγικόν των χαρακτήρα, αφ' ετέρου δε θα προκαλέση τοσαύτα και τοιαύτα προβλήματα, ώστε θα καταστή προβληματική η λειτουργία των, και ομοφώνως ήχθη εις την απόφασιν περί μη εγγραφής μαθητριών εις την Δευτεροβάθμιον Εκκλησιαστικήν Εκπαίδευσιν».

Περιμένω να δω την αντίδραση του υπουργείου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v