Η λαιμαργία για την εξουσία

Οι αιτιάσεις που εκτοξεύονται πλέον πανταχόθεν κατά της δεδηλωμένης απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου να διαλύσει τη Βουλή μη στηρίζοντας την υποψηφιότητα Παπούλια τον ερχόμενο Μάρτιο, εκθέτουν την Αξιωματική Αντιπολίτευση και δηλώνουν την λαιμαργία (βλέπε δίπλα) του βαθέως ΠΑΣΟΚ για την εξουσία. Α, για να μη μπερδευτείτε: οι ίδιοι το ονομάζουν "εθνικό συμφέρον".    
Η χθεσινή παρέμβαση του συνταγματολόγου και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Τσάτσος για το θέμα της προεδρικής εκλογής το Μάρτιο τάραξε τα νερά της αντιπολίτευσης που μια χαρά την είχε βολέψει τόσο καιρό... "λάθρα βιώντας".

Ο έγκριτος συνταγματολόγος είπε το προφανές, το οποίο φαίνεται να λησμονούμε παρακολουθώντας την πολιτική διελκυστίνδα της εξουσίας: Η προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας δεν προβλέπεται πουθενά στο Σύνταγμα ως λόγος διάλυσης της Βουλής ή εν πάση περιπτώσει ως λόγος μη στήριξης του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με πολιτικό θράσος το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από ένα χρόνο πριν διακηρύττει ότι θα προκαλέσει εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο, μη στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια, τον οποίο κατά τα άλλα θεωρεί υπέροχο Πρόεδρο!

Πρόκειται για κατάχρηση των διατάξεων του Συντάγματος που απαιτούν το πρόσωπο του Προέδρου να τυγχάνει αυξημένης αποδοχής από το εκλογικό σώμα, ώστε να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή για τον «εγγυητή της Δημοκρατίας», την οποία το ΠΑΣΟΚ διαπράττει ανερυθρίαστα.

Ας μη νομίσει κανείς όμως ότι το… όλον ΠΑΣΟΚ δεν έχει υπόψη του την ηθική παρατυπία. Για το λόγο αυτό και επικαλείται το «εθνικό συμφέρον». Νομίζω ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν αντέχει στην παραμικρή κριτική. Μπορεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι απαράδεκτη, μπορεί να είναι αστεία, αλλά να χαρακτηρίσεις «επικίνδυνη» μια Κυβέρνηση που έχει δημοκρατικά εκλεγεί μόλις ενάμιση χρόνο, δε μπορείς.

Εκτός και αν έχεις συρθεί (και ηττηθεί) πρόσφατα σε εκλογές που προκηρύχθηκαν άρον- άρον λόγω της... «κρισιμότητας του επερχόμενου προϋπολογισμού», όπως ήταν η γελοία δικαιολογία της Κυβέρνησης Καραμανλή για τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007.

Τότε έχεις μεν την ηθική δικαιολογία, αλλά σού λείπει εκείνη η άτιμη η συνταγματική. Αν βέβαια της δίνεις οποιαδήποτε σημασία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v