Νούμερο ένα προτεραιότητά μου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, βέβαια, ήταν η συνάντησή μου με τον (εικονιζόμενο) Aurelio Montes, ο οποίος και μου παραχώρησε και μία εξαιρετική συνέντευξη που θα διαβάσετε σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη του ΟΙΝΟΧΟΟΥ. Είχα κανονίσει τη συνάντηση αυτή απευθείας με τον ίδιο μήνες πριν, και την περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία. Ο Montes, ένας από τους πλέον άξιους και πολυ-βραβευμένους οινοποιούς στον κόσμο, δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Αργεντινή, την Καλιφόρνια (και έπεται συνέχεια, απ’ ότι μου είπε), ωστόσο το όνομά του είναι συνυφασμένο με το κρασί της πατρίδας του, της Χιλής, καθώς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της επιτυχημένης διεθνούς πορείας του Χιλιανού κρασιού. Ευγενής, επικοινωνιακός και εξαιρετικός γνώστης, μου μίλησε για την ιστορία του κρασιού στη Χιλή και τα δικά του σχέδια για το μέλλον, ενώ μοιράστηκε μαζί μου μία πολύ ενδιαφέρουσα νεο-κοσμίτικη προσέγγιση στο Ελληνικό κρασί. Λίγο πριν είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα tasting των κορυφαίων κρασιών και των τριών οινοποιείων του, κατά τη διάρκεια του οποίου είδαμε στην πράξη για άλλη μια φορά τη διαφορά που κάνουν στο ίδιο κρασί παράγοντες όπως το υψόμετρο, η γεωγραφική θέση και γενικότερα το terroir.
Όμως και τα κρασιά που δοκίμασα στην κυρίως έκθεση είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς, όταν σταμάτησα στον τομέα των παραγωγών από την Αργεντινή, το μόνο που δεν φανταζόμουν ήταν ότι θα «κολλούσα» στα λευκά της – ποιος θα το έλεγε άλλωστε; Κι όμως, μπορεί να είμαι λάτρης του Αργεντίνικου Malbec – σε συνδυασμό με ζουμερές μπριζόλες στο μπάρμπεκιου τις περισσότερες φορές είναι μονόδρομος – ωστόσο πρέπει να σας πω ότι το ευγενικό και αρωματικό Torrontes με κέρδισε. Πρόκειται για ένα απίστευτα ευχάριστο κρασί που ευωδιάζει αρώματα λουλουδιών και ζαχαρωμένων φρούτων σε μύτη και στόμα. Χαρακτηριστικό του δε γνώρισμα είναι η εκρηκτική του οξύτητα, κάτι που δεν είναι διόλου παράξενο ή αδικαιολόγητο: στην περίπτωση της Αργεντινής και του Torrontes, αμπελοτόπι χαμηλού υψομέτρου σημαίνει καλλιέργεια στα 650 μέτρα, ενώ τα κορυφαία αμπελοτόπια βρίσκονται σε υψόμετρο 2500 αλλά και 3000 μέτρων! Χωρίς να παίρνω όρκο, έχω την εντύπωση ότι έχω δει τουλάχιστον μία ετικέτα Torrontes στην Ελληνική αγορά. Αν την πετύχετε κάπου, δοκιμάστε την ανεπιφύλακτα.
Στην Ελληνική αγορά είμαστε αρκετά τυχεροί, καθώς κυκλοφορούν πολλές και αξιόλογες ετικέτες νεοκοσμίτικου κρασιού. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να πειραματιστείτε μαζί τους άφοβα, τόσο για να σχηματίσετε τις δικές σας εντυπώσεις, όσο και για να απολαύσετε όμορφες οινο-γαστρονομικές στιγμές στο σπίτι ή εκτός.