Ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες;

Η απαγόρευση του καπνίσματος, άσχετα με το πόσο αυστηρά θα εφαρμοστεί και τι αποτελέσματα θα έχει στην ελληνική επικράτεια, θέτει κατά τον Ιοβόλο ένα σοβαρό θέμα συνταγματικότητας το οποίο συνοψίζεται στο ερώτημα ποιος μπορεί να αποφασίζει για το καλό μας, ανθ΄υμών;    
Με την ελληνική εμπιστοσύνη στο ανίκανο ελληνικό κράτος, αλλά και με απλή αισιοδοξία πως τελικά δεν θα υπάρξει κανονική εφαρμογή του μέτρου φαίνεται ότι γίνεται δεκτή από τους Έλληνες η απαγόρευση του καπνίσματος.

Από ό,τι μαθαίνω, από το εσωτερικό των περισσότερων μαγαζιών έχουν εξοβελιστεί τα τασάκια- το σύμβολο του… μπαρουτροκαπνισμένου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι θαμώνες δεν καπνίζουν μέσα, σβήνοντας τα τσιγάρα τους στα… ποτήρια ή στο γνωστό "μεγάλο τασάκι". Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό- όπως δεν περιμένω κάτι διαφορετικό και από το φθινόπωρο που τα τραπεζάκια θα μαζευτούν εντός.

Πιθανότερη μου φαίνεται μια εξέλιξη τύπου Κύπρου όπου, όπως ακούω, μετά το πρώτο «έντονο» τρίμηνο, κατά το οποίο τα όργανα της τάξης έκοβαν πρόστιμα σε θεριακλήδες θαμώνες των μπαρ, στη συνέχεια δεν συνέβη τίποτα. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με τις δηλώσεις Αβραμόπουλου περί «δοκιμαστικής περιόδου» νομίζω ότι δεν θα ισχύσει το μέτρο με τον τρόπο που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επί της διαδικασίας τώρα, ο Ιοβόλος ανήκει στην τάξη των καπνιστών- για την ακρίβεια στην τάξη των καπνιστών που θέλουν να το κόψουν. Αυτή του η επιθυμία ωστόσο λίγο τον εμποδίζει από το να θεωρεί την απαγόρευση παράλογη έως και αντισυνταγματική.

Αναρωτιέμαι επί παραδείγματι πόσο λιγότερο από το τσιγάρο ρυπαίνει τη δημόσια υγεία το κάθε αυτοκίνητο που ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα σταγονίδια καυσίμου. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα ήταν λογικό να απαγορευτεί το «περισσότερο γκάζι από ό,τι χρειάζεται για την ασφαλή μετακίνηση»;.

Με δυο λόγια ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια για λογαριασμό των πολιτών;

Με ποια κριτήρια δικαιοσύνης; Είναι οι αποφάσεις της Ε.Ε. ο «μπούσουλας του δικαίου»;
Δηλαδή, τι θα συμβεί αν σε λίγα χρόνια αυξηθεί και η υστερία με την παχυσαρκία και βγει απαγόρευση- περιορισμός για την κατανάλωση φαγητού στους χοντρούς; Αν μάλιστα από μια τέτοια εξέλιξη σας λείπει η «δίκαιη τεκμηρίωση» του «δημόσιου καλού», σκεφτείτε πόσο επιβαρύνουν το σύστημα υγείας όλοι αυτοί οι υπέρβαροι με τις καρδιοπάθειες και τα αναπνευστικά προβλήματα.

Τελικά, ποιος θα μας φυλάει από τους φύλακες;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v