Αποστολική διακονία

Ο Αρχιεσπίσκοπος Ιερώνυμος κάνει λόγο για διαχωρισμό της εκκλησιαστικής περιουσίας από το κράτος. Λέτε αυτό να σημαίνει ότι η εκκλησία θα απαλλάξει το υπουργείο Παιδείας απο την πληρωμή των ιερέων; Μήπως θα σημάνει τον οριστικό διαχωρισμό κράτους- εκκλησίας; Μπα... 
«Αιχμάλωτη» χαρακτήρισε την εκκλησιαστική περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσω συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Ρομφαία».

«Το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας βρίσκεται εν αιχμαλωσία και ομηρία», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία σε διάλογο για την αξιοποίησή της. «Να καθίσουμε κάτω και να κουβεντιάσουμε πώς μπορούμε αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί όχι για να μπορέσει το κράτος να κερδίσει κάτι από αυτά, αλλά πώς θα μπορέσει αυτή η περιουσία να γίνει τρόπος εξυπηρετήσεως των προβλημάτων της Εκκλησίας», τόνισε και, προφανώς αναφερόμενος στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, συμπλήρωσε ότι "η περιουσία αυτή πρέπει να επενδυθεί με ένα τρόπο που θα γίνεται αμέσως εξυπηρέτηση των ανθρώπων".

Με τις προθέσεις του Μακαριώτατου δεν θα καταπιαστώ. Μπορεί να είναι όντως καλές, μπορεί και όχι. Στο κάτω- κάτω εξελέγη στη θέση στην οποία βρίσκεται όχι για είναι «καλός», αλλά για να προάγει τα συμφέροντα της ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας είτε αυτά είναι θρησκευτικά είτε… κοσμικά.

Προφανώς για να αναγκάζεται να θέσει θέμα περιουσίας τόσο κοντά χρονικά στην υπόθεση Βατοπεδίου που ζημίωσε επικοινωνιακά την εκκλησία και τους λειτουργούς της σχεδόν όσο και την Κυβέρνηση Καραμανλή, υπάρχει όντως πρόβλημα. Πρόβλημα βέβαια έχουν και οι Έλληνες φορολογούμενοι που υφίστανται εμμέσως τη νόμιμη «φοροδιαφυγή» της εκκλησίας της οποίας η περιουσία μπορεί να μένει «αιχμάλωτη» αλλά μένει και αφορολόγητη.

Η αποσύνδεση της εκκλησιαστικής περιουσίας από την κρατική μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με τον διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Ετσι, επί παραδείγματι, τους ιερείς θα σταματήσει να πληρώνει το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων, και θα εξοικονομηθούν αρκετά κονδύλια για την πραγματική βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών.

Οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ευελπιστώ ότι δεν περιλαμβάνουν και την υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v