Ο λόγος στους ειδικούς

Σε μια μικρή γαλλική πόλη, που λέγεται Μπον, διοργανώνεται ένα ακόμη απ' τα εκατοντάδες φεστιβάλ που απασχολούν κάθε χρόνο τους απανταχού σινεφίλ.
Σε μια μικρή γαλλική πόλη, που λέγεται Μπον, διοργανώνεται ένα ακόμη απ' τα εκατοντάδες φεστιβάλ που απασχολούν κάθε χρόνο τους απανταχού σινεφίλ. Είναι παγκοσμίως άγνωστο, σχετικά ασήμαντο κι έχει να κάνει αποκλειστικά με αστυνομικές ταινίες. Ο λόγος που μου τράβηξε την προσοχή είναι ότι πέρα απ' το Μεγάλο Βραβείο κι όσα έπονται, βραβείο απονέμει και μια ειδική επιτροπή που αποτελείται από... αστυνομικούς.

Όπως διαπίστωσα μάλιστα, στο φετινό διαγωνισμό η ειδική επιτροπή αποδείχθηκε πιο ρηξικέλευθη απ' την κανονική, του Κλοντ Σαμπρόλ προεδρεύοντος, η οποία έκρινε ιδιαιτέρως προβλέψιμα, βραβεύοντας τον σταρ του διαγωνισμού, Μπερτράν Ταβερνιέ (In the Electric Mist). Τα παιδιά με τα μπλε αποφάνθηκαν ότι καλύτερη όλων, ήταν η ταινία του δανού Χένρικ Ρούμπεν Γκεντς, «Terribly Happy». Το αστυνομικό γουέστερν (νέος σερίφης φτάνει στην εκκεντρική επαρχιακή κωμόπολη) που λαβαίνει χώρα στη σύγχρονη δανέζικη επαρχία, έναν αγροτικό κάμπο που ομοιάζει απίστευτα τις δικές μας αντίστοιχες περιοχές, διακρίνεται από κοενική ατμόσφαιρα και σκανδιναβικό μαύρο χιούμορ. Όσοι είδαν την ταινία στο τελευταίο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θα συμφωνήσουν μάλλον με τον «πρόεδρο» Ντανιέλ Τιερί, που δήλωσε πως την επιτροπή «γοήτευσε η ανηθικότητα της ταινίας» του Γκεντς:



Τελικά σ' αυτή τη χώρα, ακόμη κι οι αστυνομικοί έχουν κουλτούρα και ξέρουν από καλό κρασί. Μήπως να αυτοεξοριστώ;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v