Ο δεντροφάγος και οι "τύψεις" του

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης εξαγγέλει μέτρα κατά της κοπής δέντρων και πρασίνου, επιχειρώντας να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα και να ξεπλύνει το- ήσσονος σημασίας- άγος της Πατησίων.   
Υπάρχουν αρκετές –για να μην πω οι περισσότερες- περιπτώσεις που η πραγματική αξία κάποιου περιστατικού ή κάποιων συνθηκών υπερβάλλεται από τα media και κυρίως από τα κανάλια- πράγμα το οποίο συμβαίνει γιατί το κοινό χρειάζεται τους ήρωές του, τους οποίους η τηλεόραση φροντίζει να παρέχει αφειδώς.

Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των Ολυμπιονικών που αποδείχτηκαν ντοπέ, του επικεφαλής των σωστικών συνεργείων του σεισμού του 1999, κ. Π. Φούρλα, που μετά «αναγκάστηκε» να γίνει πολιτικός και τελικώς συνετρίβη, των εκάστοτε εκπροσώπων μας στη Eurovision, της Εφης Θώδη και αμέτρητων ακόμα που είτε είχαν άσχημο τέλος, είτε όχι.

Αντίστροφες περιπτώσεις, στις οποίες στο κοινό δίνεται «αίμα» βεβαίως υπάρχουν, αν και είναι αισθητά λιγότερες. Μία εξ αυτών φοβάμαι ότι είναι αυτή του πανθομολογουμένως μέτριου Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης είχε όλα τα εχέγγυα για να γίνει ο καλύτερος και πιο αγαπητός δήμαρχος των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό όμως δεν έγινε. Δεν θέλω να σχολιάσω εδώ το έργο του ως άρχοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, οι περισσότερες αιτιάσεις του κοινού προς το πρόσωπό του δεν σχετίζονται με τόσο με το έργο του, το οποίο παραμένει άγνωστο και ενδέχεται να είναι και ασήμαντο- δεν έχω γνώμη.

Η εγνωσμένη αποτυχία του κ. Κακλαμάνη είναι ότι «έπεσε» πάνω στην άνοδο της οικολογίας ως εντόπιας μόδας και ότι η θητεία του στιγματίστηκε από το ήσσονος σημασίας οικολογικό έγκλημα της κοπής των δέντρων στο παρκάκι της οδού Πατησίων και εν συνεχεία από τα σχέδια για το εμπορικό κέντρο του Βωβού δίπλα στο υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ακόμα και αν τα πράγματα αλλάξουν, και η οικολογία φύγει από την ημερήσια ατζέντα το ίδιο απότομα όπως μπήκε, φοβάμαι ότι ο κ. Κακλαμάνης θα εξακολουθήσει να είναι πάντα αντιπαθής στο πόπολο.

Προφανώς δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την εντύπωση. Ετσι εξηγώ την εκ μέρους του Δημάρχου ανακοίνωση των νέων ποινών (πρόστιμα και αποζημίωση) σε περιπτώσεις κοπής ή αφαίρεσης δέντρων ή θάμνων. Μάλιστα, οι ρυθμίσεις αφορούν την επιβολή μέτρων ακόμα και σε περίπτωση κοπής με άδεια.

Φαίνεται πως ο κ. Κακλαμάνης κατάλαβε πως η προσπάθειά του να αποχαρακτηρίσει την κριτική που του γίνεται ως «φληναφήματα» είναι ανεπιτυχής και επιχειρεί να αντιστρέψει το κλίμα φερόμενος βασιλικότερα του βασιλέως.

Αλλά το (πράσινο) τρένο έχει φύγει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v