Νοτιοαφρικανός τουρίστας στην Ελλάδα

Το ανέκδοτο με το λαγό, που λέει καμιά... μπούρδα για να περνά η ώρα το θυμάστε; Ο επικεφαλής του ΕΟΤ πάντως, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Ντουμπάι, το θυμήθηκε. Τελικά ένα από τα διδάγματα της πολιτικής είναι και αυτό: Αμα έχεις χιούμορ, δικαιούσαι να μην έχεις και σχέδιο...     
Πολλά και διάφορα είπε ο επικεφαλής του ΕΟΤ για την στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της πτωχής μας πατρίδας, κατά την ομιλία του στο Arabian Travel Market που διεξήχθη στο Ντουμπάι.

Μπορεί αυτά που έλεγε ο κ. Κοφίνης στο ημιεξωτικό περιβάλλον της ερήμου να φαίνονταν φυσιολογικά, αλλά αν τα εξετάσει κανείς επί ελληνικού εδάφους ακούγονται λίγο... φληναφήματα να το πώ; Να’ χαμε να λέγαμε να το πω; Όχι. Το βρήκα! Θα τα πω «φιλόδοξα» και δεν θα χαλάσω την καρδιά κανενός.

«Οι αγορές- στόχοι του ΕΟΤ είναι η Μέση Ανατολή, η Ρωσία, η Κίνα, η Πολωνία και η Ν. Αφρική» είπε ο Έλλην αρμόδιος και μού προκάλεσε απορία που θεωρώ εύλογη, αφού δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν ευκολότερο να εμφυσήσουμε τον «ελληνικό μύθο» σε άλλες χώρες παρά στην Μέση Ανατολή, την Πολωνία και τη… Νότιο Αφρική! Αλλά πάλι δεν είμαι εγώ που αποφασίζω…

Στη συνέχεια των δηλώσεων του Προέδρου του ΕΟΤ υπάρχει η παράθεση της σωστής (αλλά αμφισβητούμενης ειλικρίνειας) στρατηγικής του ελληνικού τουρισμού: «Υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της στρατηγικής μας αποτελεί η οικολογική συνείδηση και προσέγγιση. Δεν πρόκειται να επηρεάσουμε αρνητικά τις φυσικές ομορφιές της χώρας ή τον αρχαιολογικό της πλούτο με ανεύθυνα σχέδια και προγράμματα». Τι εννοεί; Από εδώ και πέρα; Γιατί έως τώρα δεν έχουμε δει και τίποτα άλλο, από άρπα- κόλα τουριστικές εγκαταστάσεις σε σημεία- φιλέτα που καταπατούν κάθε οικιστικό- οικοδομικό νόμο.  Πρόκειται δηλαδή για αλλαγή των στρατηγικών πυλώνων του τουρισμού μας;

Στην τελευταία αποστροφή του ιθύνοντος που ανθολόγησα, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρεται στον αθλητικό και τον θρησκευτικό τουρισμό.

«Αναπτύσσουμε ιδιαίτερα τον αθλητικό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά ιδανική για διακοπές σε συνδυασμό με θαλάσσια σπορ, ενώ το γκολφ αποτελεί ήδη κλειδί για την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας (σ.σ. αυτή η οικολογική καταστροφή που προς το παρόν είναι πρακτικά ανύπαρκτη στην Ελλάδα). Όσον αφορά στον θρησκευτικό τουρισμό, η Ελλάδα έχει πολλές τοποθεσίες που ανέκαθεν ήταν πόλος έλξης (σ.σ. αναφέρεται άραγε στη λίμνη Βιστωνίδα ή στα σεμινάρια real estate στη μονή Βατοπεδίου- γιατί στην τελευταία αυτή περίπτωση ορθότερο είναι να μιλάμε για «συνεδριακό τουρισμό»)».

Η συγκυρία είναι αναμφισβήτητα αρνητική για τον ελληνικό (και όχι μόνο) τουριστικό κλάδο. Όπως πέρσι ήταν ευνοϊκή. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις βέβαια δεν είχε ευθύνη η εθνική στρατηγική. Γιατί δεν είχε και δεν έχει «καταλογισμό», που λένε και στη νομική.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v