Τινος είσαι εσύ;

Ακόμα και αν κάποιοι από εμάς ήθελαν να εκπληρώσουν την προφητεία Μητσοτάκη (μπρρρ!) περί λήθης του "Μακεδονικού", μικρά περιστατικά δε μας αφήνουν. Να οι δημοσκοπήσεις, να τα videάκια, να τα τηλεπαιχνίδια. Λύσσαξαν και αυτοί να μη μας επιτρέψουν να κοιμηθούμε τον ύπνο του δικαίου.         
Πολύ… αχό εξακολουθεί να προκαλεί ανάμεσα στους συν-Έλληνες το θέμα της Μακεδονίας, διαψεύδοντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που διεκήρυττε ότι δέκα χρόνια μετά το 1992, το όλο θέμα θα είχε ξεχαστεί.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν φαίνεται να εξανίστανται για τους χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας ή των υπεύθυνων κυβερνήσεων. Για ένα περίεργο λόγο, καταφέρονται περισσότερο κατά των μικρών και ενίοτε «καθημερινών» περιστατικών που δείχνουν ότι αυτοί οι παλιοπεισματάρηδες οι βόρειοι γείτονες δεν φαίνεται να πείθονται να αλλάξουν όνομα στη χώρα τους και να αποδώσουν τα του Καίσαρος… τοις Έλλησι.

Τέτοιο παράδειγμα ήταν το πρόσφατο email που καλούσε σε πανστρατιά τους ανά τον κόσμο Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ώστε να μπουν σε συγκεκριμένη σελίδα του CNN και να ψηφίσουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδόνίας σε σχετική δημοσκόπηση.

Τέτοιο επίσης δείγμα είναι και το video από βρετανικό quiz show που ακολουθεί, το οποίο προκάλεσε και προκαλεί θύελλα επιστολών με… ελληνική υπογραφή. 




Όπως σωστά επεσήμανε η φίλη Ηρώ, εμείς όταν πηγαίναμε σχολείο, αλλά και οι ελαφρώς παλαιότεροι, μαθαίναμε για «τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα».

Ενώ προσπαθώ να ξεχάσω τις αρρωστημένες αυτές παιδικές αναμνήσεις αναρρωτιέμαι: τελικά, πρέπει ή δεν πρέπει να έχουμε «συλλογική μνήμη»;  

Λέω μήπως είναι αντεθνικό…

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v