Κάλλιο πέντε και στο χέρι

Πόσες φορές πρέπει να αναπέμψουν οι υπηρεσίες των Βρυξελλών τις εκτιμήσεςι της ελληνικής κυβέρνησης για το έλειμμα;  Μία; Δύο; Τρεις; Ή πέντε; Η απάντηση δεν είναι αριθμητική: Μέχρι να βαρεθούν να της στέλνουν πίσω τα στοιχεία για αναθεώρηση ή μέχρι να μην ασχολείται κανείς Έλληνας με το θέμα.
Τη γάτα με το ποντίκι φαίνεται ότι παίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αρχικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τελικά με την εν Ελλάδι κοινή γνώμη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) αποτελεί τη συνηθέστερη μέθοδο αποτύπωσης του μεγέθους μιας οικονομίας. Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ή ο ρυθμός μείωσής του, παρέχει εικόνα για την πορεία μιας οικονομίας.

Το έλλειμμα, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής και όχι μόνο οικονομίας- τουλάχιστον σύμφωνα με τα κριτήρια της Λισσαβώνας, υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Επί του ύψους του ελληνικού ελλείμματος ως ποσοστού του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδώσει τις δικές της εκτιμήσεις. Κατόπιν… παραίνεσης (άμεσης ή έμμεσης) των Βρυξελλών οι αρχικές αυτές εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω. κια αυτό δεν έγινε μία φορά, αλλά αρκετές, με την τελευταία, την προχθεσινή να είναι η πέμπτη!

Πέντε φορές δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει στοιχεία που ξέρει ότι πιθανόν θα χρειαστούν αναθεώρηση, με την ελπίδα ότι θα περάσουν στο ντούκου, και πέντε φορές οι ιθύνοντες των Βρυξελλών την προσβάλλουν, «επιστρέφοντάς» τα.

Πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνυπολογιστούν στην επόμενη εκτίμηση και τα κριτήρια που απαιτούν οι Βρυξέλλες; Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή;

Όσο για την βούληση των κυβερνώντων, θυμίζω ότι πρόκειται για την ίδια Κυβέρνηση που με το που ανέλαβε την εξουσία προχώρησε σε απογραφή που ζημίωσε τη χώρα κατά λίγα δισ. ευρώ. Και αυτό χάριν της ευρω-νομιμότητας.

Αλλά όσο υπάρχει κοινή γνώμη που βλέπει ειδήσεις στο Star, φαίνεται ότι αυτή είναι η δέουσα πρακτική.

Σου λέει άσε να βγάζουμε εκτιμήσεις και να μας τις ξαναστέλνουν πίσω. Ετσι μπερδεύεται και μέσος Έλληνας που το πρώτο πράγμα που πετάει από τις Κυριακάτικες εφημερίδες είναι το ροζ οικονομικό ένθετο.

Άλλωστε πόσες φορές να είναι «είδηση» μια είδηση; Πέντε;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v