Εσύ, με ποιους είσαι;

Τι γίνεται σε όλες εκείνες τις καθημερινές ιστορίες όπου οι συλλογικές δράσεις δίκαιες ή "άδικες"- έρχονται αντιμέτωπες με ατομικά συμφέροντα κατοχυρωμένα από την συνταγματική πολιτεία; Πόσο μακριά πηγαίνει το δίκαιο της πλειοψηφίας; Είναι νομιμοποιημένο;   
Οι διαμαρτυρίες ή οι συλλογικές δράσεις είναι κάτι με το οποίο ο Ιοβόλος σε γενικές γραμμές συμφωνεί. Εκεί που προβληματίζεται είναι όταν γίνεται κοινωνός και της άλλης πλευράς- αυτής δηλαδή που αδικείται από τη συλλογική δράση.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην οποία φαίνεται να βρέθηκε ο φίλος που έστειλε την ακόλουθη ηλεκτρονική επιστολή:  

« Καρκίνος και κεραία δουλεύουνε παρέα; 

Πολλές φορές, η δύναμη, έως εμμονή των κάθε λογής διαμαρτυρόμενων, οδηγεί σε «αντιδημοκρατική» επικράτηση της μειοψηφίας. Κάπως έτσι πήγε να γίνει με το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό (όπου 129 πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ με την δικαιολογία ότι έχει φωλιές… κορμοράνων), κάπως έτσι γίνεται και με κάθε οργανωμένο –πλην ολιγομελή- εξωραϊστικό και μορφωτικό σύλλογο που θέλει να δείξει έργο.

Ένα από τα πλέον προσφιλή θέματα των «διαμαρτυρόμενων» είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με τους πολίτες κάθε δήμου να γκρινιάζουν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, προχωρώντας πολλές φορές σε λεονταρισμούς όπως το «κατέβασμά» τους από ταράτσες και άλλα σημεία.

Έχοντας ασχοληθεί με το ζήτημα, μπορώ να δηλώσω ότι ναι μεν η ακτινοβολία είναι «ύποπτη» για πρόκληση προβλημάτων υγείας, αλλά για το ίδιο πράγμα είναι ύποπτα τόσο ο φούρνος μικροκυμάτων όσο και τα ασύρματα, σταθερά τηλέφωνα. Επιπλέον, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί ακόμη επιστημονικά (χωρίς αυτό να δείχνει απαραιτήτως κάτι, τα συμφέροντα είναι τεράστια).

Επί της ουσίας, την προηγούμενη εβδομάδα στου Γκύζη, ευαισθητοποιημένοι πολίτες προχώρησαν σε ανάλογη διαμαρτυρία, όπου έκλεισαν τους δρόμους και, με κεντρικό σύνθημα «Καρκίνος και κεραία δουλεύουνε παρέα», προχώρησαν σε «αποκαθήλωση των κεραιών.

Έκτοτε, εγώ και πολλοί άλλοι στην περιοχή, δεν έχουν σήμα κινητού στο σπίτι τους. Και ερωτώ: Εμείς, που θέλουμε να μιλάμε στα κινητά μας από το σπίτι, πού μπορούμε να απευθυνθούμε; Γιατί οι πλειοψηφίες δεν οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη χρήση της τεχνολογίας; Σε ποιο σύλλογο υπέρ των κεραιών μπορώ να απευθυνθώ για αντι-διαδήλωση;

Μήπως τελικώς οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν και οι εξαγριωμένοι έφηβοι που «είναι μέσα» σε όποιο τζερτζελέ, καθορίζουν και τις ζωές των υπόλοιπων, και ας είναι πλειοψηφία;».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v