Φάγαμε καλά στο "Απλά"

Θα σας πω το πλήρες story. Είχαμε πρωτοπάει στο "Απλά" μία Κυριακή μεσημέρι λίγο αφότου είχε πρωτο-ανοίξει. Για κάποιο λόγο που αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ συγκεκριμένα, δεν είχαμε περάσει καλά. Επειδή όμως ο δημιουργός του, ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, δεν είναι τυχαίος, αλλά και οι περισσότερες κριτικές που άκουσα ή διάβασα στη συνέχεια ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδεις, ήξερα ότι α) έπρεπε να ξαναπάω, και β) δεν έπρεπε να βγάλω κανένα συμπέρασμα με βάση αυτή την πρώτη επίσκεψη. Για το λόγο αυτό άλλωστε ποτέ δεν είπα ή έγραψα το παραμικρό, σε αναμονή της επανάληψης της επίσκεψης.

Γιατί ξαναεπισκέφτηκα το Απλά μετά από τόσο καιρό μη με ρωτήσετε. Μπορεί να είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου, ωστόσο επειδή ψάχνω συνέχεια να επισκέφτομαι - όσο μπορώ - καινούρια μέρη, καμιά φορά οι "επαναληπτικές" επισκέψεις μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Το βασικό όμως είναι ότι η δεύτερη φορά ήρθε, και διέλυσε τις οποιες αμφιβολίες και αρνητικές εντυπώσεις είχε αφήσει η πρώτη.

Πήγαμε με μεγάλη παρέα Σάββατο βράδυ - το Σάββατο της Μαντόνας (όπως λέμε του Σταυρού, του Αγίου Πνεύματος, κλπ...). Η ατμόσφαιρα όμορφη, με μοντέρνο διάκοσμο και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Έξω ψιλόβρεχε κιόλας, κι αυτό βοηθούσε περαιτέρω στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σε τέτοια μέρη με μεγάλη παρέα. Όχι μόνο επειδή έτσι μπορεί κανείς - εκ των πραγμάτων - να δοκιμάσει περισσότερες γεύσεις, αλλά και επειδή μπορεί να βγάλει πολύ σημαντικά συμπεράσματα από τις αντιδράσεις των υπολοίπων για το φαγητό, το service, κλπ.

Οι γεύσεις ήταν εξαιρετικές. Πολύ επιτυχημένοι οι μαρουλοντολμάδες θαλασσινών με σάλτσα ζαφοράς, λάδι λεμονιού και εστραγκόν, και εξίσου απολαυστική η τεμπούρα γαρίδας και καβουριού με αϊόλι 3 ειδών. Μου άρεσε πολύ και το ψητό χαλούμι με σάλτσα ούζου και άνιθου, ενώ η προσέγγιση στα κλασικά ψητά λαχανικά με προσούτο, μοτσαρέλα και ψητή ντομάτα ήταν ευφάνταστη και χορταστική. Δοκιμάσαμε και τις περισσότερες σαλάτες του καταλόγου και ήταν όλες πολύχρωμες και γευστικές. Συγχωρήστε με αν δεν τις θυμάμαι ονομαστικά - σπάνια το καταφέρνω... Ως κύριο πιάτο οι μισοί της παρέας παρήγγειλαν μοσχαρίσιο φιλέτο σχάρας (και από ότι κατάλαβα έμειναν πολύ ευχαριστημένοι), ενώ οι άλλοι μισοί πήραν σουτζουκάκια, τα οποία δοκίμασα και τα βρήκα πικάντικα και πολύ νόστιμα. Εγώ προτίμησα ένα από τα σπέσιαλ πιάτα ημέρας, που ήταν αρνί στα κάρβουνα με πουρέ μελιτζάνας. Το πιάτο αυτό είναι ανατολίτικης προελεύσεως και από τα πολύ αγαπημένα μου. Το τρώω τακτικά σε Λιβανέζικα εστιατόρια όταν είμαι στο εξωτερικό, ενώ το φτιάχνω και ο ίδιος (κάποια στιγμή θα μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή μου, που συνοδεύεται από την κλασική Λιβανέζικη σάλτσα με κρεμμύδι και μαϊντανό, αλλά και με πέστο ρόκας). Είναι κρίμα που, αν εξαιρέσουμε τα παϊδάκια σχάρας, το αρνίσιο κρέας σπάνια "βλέπει" σχάρα ή κάρβουνα στα ελληνικά εστιατόρια. Γι αυτό και αποφάσισα να επιλέξω το συγκεκριμένο πιάτο στο Απλά, το οποίο ήταν καλό, αλλά λίγο... άπαχο. Πιστεύω δηλαδή ότι αν το κομμάτι του αρνιού ήταν λίγο πιο λιπαρό, το πιάτο θα ήταν και πιο μαλακό και πιο νόστιμο.

Στα γλυκά έδειξα εγκράτεια, ίσως γιατί σε εκείνο το σημείο αποφάσισα να θυμηθώ ότι βρίσκομαι σε δίαιτα (!). Πάντως δοκίμασα μία κροκέτα σοκολάτας όταν δεν κοιτούσε κανένας, και πρέπει να σας πω ότι ήταν τόσο αμαρτωλά νόστιμη όσο φαινόταν...

Δεν πρέπει να ξεχάσω να σας πω ότι η εξυπηρέτηση ήταν πολύ καλή και μου άρεσε το γεγονός ότι οι σερβιτόροι έχουν γνώση (και φαίνεται) και των πιάτων του καταλόγου, αλλά και της λίστας των κρασιών. Η οποία λίστα, παρεμπιπτόντως, έχει καλό βαθος για να καλύψει σωστά το μενού, είναι αποκλειστικά Ελληνική και αρκετά λογική σε τιμές.

Οι τιμές γενικότερα του Απλά είναι αρκετά λογικές, αν κάποιος δεν κάνει υπερβολές. Εμείς δηλαδή για όοοολα αυτά που σας είπα συν 2 φιάλες Κτήμα Μερκούρη, συν κάποια απεριτίφ και αναψυκτικά, κουβέρ και φιλοδώρημα, πληρώσαμε €75 το άτομο, δεν θεωρώ όμως το γεύμα μας αντιπροσωπευτικό, καθώς παραγγείλαμε (και φάγαμε) λες και το γεύμα αυτό ήταν το τελευταίο μας στον μάταιο τούτο κόσμο...

Θα ξαναπάω οπωσδήποτε στο Απλά - και έχω ήδη μετανιώσει για το μεγάλο χρονικό διάστημα που το άφησα "έξω από το ραντάρ μου".

Αν θέλετε να το επισκεφτείτε κι εσείς (και, όπως καταλάβατε, το προτείνω), βρίσκεται στη Νέα Ερυθραία (Χαριλάου Τρικούπη & Εκάλης 39 / 210-6203102). Έχετε μόνο το νου σας γιατι το παρκάρισμα στην αγορά της Ν.Ερυθραίας είναι από δύσκολο ως αδύνατο, σχεδόν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v