Κάγκελα παντού

Την ίδρυση νέου αστυνομικού σώματος εξαγγέλλει ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, προκειμένου να βάλει τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας που μαστίζεται από ταραχές και έξαρση εγκληματικότητας. Μα, πως δεν το είχαμε σκεφτεί; Αυτό είναι που χρειάζεται πάντα! Περισσότερη αστυνομία! Ακούς στρουθοκάμηλε; Σε σένα το λέω.  
Κάθε φορά που διάφορα εγκλήματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε συναπτά χρονικά διαστήματα, από διάφορες πλευρές ακούγονται «φωνές προβληματισμού» για το τι πρέπει να γίνει, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, και λοιπά τηλεοπτικά (φλέγοντα βεβαίως) ερωτήματα.

Εγώ δεν θα διαφωνήσω ότι οι άνεργοι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας δημιουργούν εγκληματικότητα, ούτε ότι έχει αυξηθεί η λεγόμενη σκληρή εγκληματικότητα (φόνοι, ληστείες, απαγωγές κλπ). Ούτε ακόμη για το ότι οι ταραχές των κουκουλοφόρων αναστατώνουν το εμπορικό κέντρο των Αθηνών.

Όμως πως τολμούν οι υπεύθυνοι να ισχυρίζονται ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι συστημικά, αλλά μεμονωμένα, λίγο ως πολύ τυχαία και χρήζοντα αστυνομικής αντιμετώπισης; Είναι σοβαρή θέση αυτή; Παρατηρείς ότι ένα πρόβλημα με τη μία ή την άλλη μορφή εμφανίζεται συνέχεια. Το καταπιέζεις με αυξημένη αυστηρότητα μία, το καταπιέζεις δύο. Και δε γίνεται τίποτα. Αυτό ξαναεμφανίζεται.

Και εσύ τι κάνεις; Αλλάζεις το Μανωλιό και βάζεις τα ρούχα του αλλιώς. Λες και κανα δυό πολιτικούρες του τύπου «η περίσταση απαιτεί άμεσα μέτρα» και «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους». Αλλά, φαντάζομαι, δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι όταν δεν βγαίνουν ειδήσεις για εγκλήματα η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της και όταν βγαίνουν είναι όλοι άχρηστοι. Προφανώς αλλού είναι το θέμα.

«Αυτή τη στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, που η αστυνομία, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει, είναι σχεδόν αδύνατο να το αντιμετωπίσει», είπε προχθές στη Βουλή ο κ. Μαρκογιαννάκης- δήλωση που συνοδεύτηκε από τη δέσμευση για τη δημιουργία ενός ακόμη ειδικού σώματος που θα αναλάβει το κέντρο της πρωτεύουσας και μπλα μπλα μπλα.

Μέχρι να δημιουργηθεί το σώμα αυτό οι εγκληματικές ενέργειες θα βρεθούν σε ύφεση- ή καλύτερα η επικαιρότητα θα ασχοληθεί με κάτι άλλο- και έτσι οι επιτυχίες (;) της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου θα μπορούν να πανυγηριστούν δεόντως.

Μέχρι βέβαια την επόμενη έξαρση την οποία θα υποδεχτούμε με έκπληξη.  

Αλλά τότε θα νομίζουμε ότι χρειάζεται άλλο ένα ειδικό σώμα, πιο «νέο» και πιο «ειδικό», για να καταπολεμήσει τα καινοφανή- εντελώς καινοφανή!- φαινόμενα.

Και φτου κι΄απ΄την αρχή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v