It's all looking rosy!...

Τελικά λοιπόν ή είμαι πολύ μπροστά από την επικαιρότητα, ή ο ξένος τύπος με παρακολουθεί και με αντιγράφει. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι το τελευταίο Decanter περιλαμβάνει μία ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στο Κυπριακό κρασί (είχα πρωτοδημοσιεύσει το άρθρο "Η Άνοιξη του Κυπριακού Κρασιού" στον Οινοχόο, τεύχος Οκτωβρίου 2006), ενώ, στο ίδιο τεύχος, δημοσιεύει συνέντευξη με τον Claude και την Lydia Bourguignon (των οποίων συνέντευξη με τίτλο "Οι Γιατροί του Terroir" είχα δημοσιεύσει στον Οινοχόο, τεύχος Μαρτίου 2007). Και βέβαια ενθουσιάστηκα όταν στους Financial Times του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η μέγιστη Jancis Robinson MW (στην οποία έχω πάρει τη μοναδική συνέντευξη που έδωσε ποτέ σε Ελληνικό μέσο και δημοσιεύτηκε στον Οινοχόο, τεύχος Φεβρουαρίου 2007) δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Everything's coming up rosé", αφιερωμένο στα ροζέ του καλοκαιριού - ένα θέμα που πρωτοέπιασα στην πρώτη μου συνεργασία με τον Οινοχόο ("Η Αντεπίθεση του Ροζέ"), στο τεύχος του Ιουνίου 2006.

Αστειεύομαι, μη με πάρετε για κανέναν ψωροφαντασμένο, αν και δεν σας κρύβω ότι κολακεύομαι όταν βλέπω τα ξένα μέσα να ασχολούνται με θέματα που είχα πιάσει πριν από πολύ καιρό. Σήμερα πάντως θέλω να σταθώ στη Jancis, η οποία είναι γνωστή φαν του ροζέ κρασιού, όπως άλλωστε (φαντάζομαι θα το έχετε πλόν καταλάβει) είμαι κι εγώ. Το συγκεκριμένο της άρθρο είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό, αν και ασχολείται με τα εξαιρετικά ροζέ της Προβηγγίας, τα οποία δύσκολα βρίσκουμε σε Ελληνικά ράφια (θέλει ψάξιμο...). Εγώ όμως επιμένω ότι τα Ελληνικά ροζέ βρίσκονται σε πραγματικά πολύ καλό δρόμο, και δεν καταλαβαίνω γιατί να ην τα επιλέξει κανείς με το φαγητό του το καλοκαίρι, είτε τρώει ένα απλό και ελαφρύ λαδερό με κόκκινη σάλτσα, είτε μία μακαρονάδα με θαλασσινά και φρέσκια ντομάτα, ακόμα κι αν τρώει κεφτέδες ή μπιφτέκια, στη βεράντα ή τον κήπο.


Τα Ελληνικά ροζέ που συναντάμε στο εμπόριο πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Εγώ από αυτά ξεχωρίζω τα εξής (όχι σε σειρά προτεραιότητας, για να μην παρεξηγούμαστε):

- Βυσσινόκηπος Παλυβού

- Αβαντίς Ροζέ
- Λαμπαδίας, Κτήμα Μερκούρη
- Ακακίες Κυρ-Γιάννη
- Rosé Gentilini
- Ροζέ Επιλογές Τριανταφυλλόπουλου
- Thema Rosé Παυλίδη
- Αμέθυστος Ροζέ
- Καλοκαιρινό Χαρλαύτη
- Καβειρώ Χατζηγεωργίου
- Δυο Φίλοι Ροζέ, Οινοποιητική Σιάτιστας
- Nico Lazaridi Ροζέ
- Veriki Ροζέ Χατζημιχάλη


Τα παραπάνω είναι όλα "ένα κι ένα". Αν δεν έχετε δοκιμάσει κάποιο από αυτά, μη διστάσετε να το κάνετε αυτό το καλοκαίρι. Κι αν πάλι τα έχετε δοκιμάσει όλα... η επανάληψις είναι η μήτηρ της μαθήσεως!
Α, κι αν ξεχνάω κάποιο, ή πιστεύετε ότι κάτι μου έχει ξεφύγει, κάθε σχόλιο ευπρόσδεκτο!...


Ακολουθήστε λοιπόν, αν όχι εμένα, τουλάχιστον την Jancis Robinson, που προτείνει κρασιά ροζέ "for summer drinking". Φανταστείτε, αν οι Άγγλοι ταυτίζουν το ροζέ με το καλοκαίρι τους - που διαρκεί κάποιες μέρες το χρόνο - τι πρέπει να κάνουμε εμείς, που το δικό μας ξεπερνάει τους 6 μήνες! Παρεμπιπτόντως, το ενδιαφέρον άρθρο της Jancis για τα ροζέ του φετινού καλοκαιριού θα το βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v