Έχει ο τροχός γυρίσματα

"Όσοι λυσαξαν στις φάπες, γίνονται έπειτα οι πιο σκληροί σατράπες", έλεγε ένα παλαιότερο τραγουδάκι και φαίνεται να ταιριάζει γάντι όχι μόνο στους πρώην ΚΚέδες με θέσεις εξουσίας αλλά και στην Κίνα και την Ινδία, τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις, που όση οικονομική εξουσία αποκτούν, τόση ηθική απεμπολούν.   
Οι δύο ανερχόμενες παγκόσμιες υπερδυνάμεις… τέχνας κατεργάζονται. Και μάλιστα, αν μού επιτρέπεται η άποψη, με στυγνές και συχνά ανήθικες μεθόδους.

Εξηγούμαι: Θυμάστε τον τραγικό σεισμό του περασμένου χρόνου στην Κίνα που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους; Οι Κινέζοι εξαντλούν την εφευρετικότητά τους και καταλήγουν τώρα στο εξής καταπληκτικό σχέδιο. Αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα τουριστικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου θα οργανώνονται εκδρομές- επισκέψεις στους τόπους της τραγωδίας!

Όπως διαβάζω, τα… hot spots που έχουν έως τώρα ανακοινωθεί για την διάρκειας μίας ημέρας εκδρομή, περιλαμβάνουν το Γυμνάσιο Μπεϊτσουάν, που καταστράφηκε από την κατολίσθηση η οποία ακολούθησε το σεισμό, και τη βόλτα με βάρκες στη λεγόμενη «λίμνη του σεισμού».

Στο ίδιο κλίμα, λίγο νοτιότερα, η κυβέρνηση της Ινδίας επιχειρεί να συντηρήσει και καπηλευτεί την τριτοκοσμικότητα του ινδικού λαού που έχει μείνει έκθαμβος από την «επιτυχία» της ταινίας SlumDog Millionaire στα Όσκαρ (!). Τι κάνει λοιπόν εν όψει εκλογών το κυβερνών κόμμα; Αγοράζει τα δικαιώματα του τραγουδιού της ταινίας "Jai Ho" (βραβευμένου με Όσκαρ) προκειμένου να ακούγεται ως μουσικό «χαλί» στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Αυτές οι ασιατικές υπερδυνάμεις ήταν να μην πάρουν (κατη)φόρα. Επιδεικνύοντας το πάθος του νεοφώτιστου, μετατρέπουν κάθε ηθικό εμπόδιο σε ανάλυση του λόγου κόστους/ οφέλους. Η δύση θα είναι περήφανη για αυτούς και την εξέλιξη των θρησκευτικών και μη φιλοσοφιών που ενσωματώνουν στην ιστορία τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v