Επίσκεψη στο Κτήμα Παρπαρούση

Όπως σας ανέφερα, είχα κατέβει αυτές τις μέρες στην Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα στην Πάτρα, για να κάνω παρέα στη σύζυγο που είχε κάτι δουλειές εκεί. Επειδή όμως, όπως θα έχετε καταλάβει, για μένα δεν νοείται επίσκεψη σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας αν δεν επισκεφθώ ένα τουλάχιστον οινοποιείο εκεί, έπιασα δουλειά με το καλημέρα!...

Τα κρασιά του Κτήματος Παρπαρούση τα ξέρω και τα αγαπώ εδώ και πολλά χρόνια, πριν μάλιστα ασχοληθώ επαγγελματικά με το κρασί. Και ενώ τα δοκίμαζα πάντα στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις, και τα αγοράζαμε τακτικά στο σπίτι, δεν είχα ποτέ (ως τώρα) επισκεφτεί το οινοποιείο. Αυτό το ταξίδι στην Πάτρα λοιπόν ήταν χρυσή ευκαιρία!

Ο Θανάσης Παρπαρούσης και οι γλυκύτατες κόρες του με υποδέχθηκαν με φιλοξενία που πραγματικά με συγκίνησε, στο Κτήμα τους στο Προάστιο της Πάτρας, στα σύνορα με το Ρίο. Το Κτήμα είναι πνιγμένο στο πράσινο, ενώ κυκλοφορούν μέσα ελεύθερα πολλά και διάφορα κατοικίδια - σκυλιά, γάτες, κότες και παγόνια. Η μέρα ήταν φοβερή - σχεδόν καλοκαιρινή - και η γευστική δοκιμή των κρασιών που κάναμε όλοι μαζί στον κήπο ήταν μία πραγματική απόλαυση.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο οινοποιείο αυτή τη στιγμή: Ένα όνομα με την ιστορία και την προσφορά του Θανάση Παρπαρούση στο Ελληνικό κρασί χρήζει εκτενούς παρουσίασης, την οποία θα ετοιμάσω και θα διαβάσετε συν τω χρόνω, σε κάποιο άλλο μέσο. Θα σταθώ όμως στα εξαιρετικά κρασιά που δοκιμάσαμε. Και, αν και το highlight της δοκιμής μας ήταν η κάθετη γευσιγνωσία του Επιλεγμένου Οίνου Νεμέα ΟΠΑΠ Παρπαρούση (δοκιμάσαμε 2003, 1998 και 1997), εγώ θέλω να εστιάσω στην πιο καινούρια ετικέτα του Κτήματος, το ΤΑΟΣ 2004.

Πρόκειται για μονοποικιλιακή και ξηρή οινοποίηση Μαυροδάφνης Πατρών, η οποία είχε πρωτο-παρουσιαστεί στο φετινό ΟΙΝΟΡΑΜΑ, το Μάρτιο που μας πέρασε. Τώρα που είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω σωστά - μετά από μετάγγιση σε καράφα και με αερισμό αρκετής ώρας στο ποτήρι - οφείλω να πω ότι εντυπωσιάστηκα.

Ο ΤΑΟΣ 2004 είναι ένα κρασί με απίστευτη αρωματική πολυπλοκότητα, η οποία αλλάζει και εξελίσσεται όσο περνάει η ώρα. Κοιτάζω τις σημειώσεις μου, στις οποίες αναφέρω μερικά από τα αρώματα που διέκρινα σε διαφορετικές στιγμές της δοκιμής: μαύρα φρούτα σε κονιάκ, πορτοκάλι με γαρίφαλο, λουίζα, κέικ με σταφίδες και κανέλλα, κ.α.

Το κρασί αυτό έχει υποστεί μακρά εκχύλιση (πάνω από 30 ημέρες) και έχει παλαιώσει για 2 χρόνια σε 500άρια δρύινα βαρέλια και άλλο τόσο στη φιάλη. Παρουσιάζει ευγενείς τανίνες, έντονη οξύτητα, και μία όμορφη spicy επίγευση στο τέλος. Εμφιαλώθηκε σε 10000 φιάλες και διατίθεται από επιλεγμένες κάβες. Η τιμή του είναι €21. Αν το αγοράσετε μπορείτε να το απολαύσετε και τώρα, αν και εγώ το θεωρώ ακόμα αρκετά νέο, και πιστεύω ότι έχει αρκετά χρόνια παλαίωσης μπροστά του.

Σε πρώτη φάση, τόσο το ΤΑΟΣ 2004, όσο και τα υπόλοιπα κρασιά του Κτήματος Παρπαρούση θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στην αυριανή εκδήλωση της ΕΝΟΑΠ στο Hilton.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v