Παλιοευθύνη

Και ενώ οι πρώτες καταδίκες για την απόδραση Παλαιοκώστα κάνουν την εμφάνισή τους, εν μέσω κραυγών για "στάχτη στα μάτια" της κοινής γνώμης, άλλος ένας υπουργός αρνείται να αναλάβει την ευθύνη γιατί είναι πολύ νέος στο πόστο!    
Μα, στα σοβαρά τώρα, δεν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επειδή ο υπουργός είναι «νέος»;

Δηλαδή υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι στις προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν να αλλάξει τα πράγματα στις φυλακές «για να μην έχουμε καμία απόδραση», αλλά δεν πρόλαβε; Και τι θα πει είμαι κανονικός υπουργός ως προς την εξουσία, αλλά «δόκιμος» ως προς τις ευθύνες; Αν είναι έτσι το πράγμα, ο κάθε υπουργός ή αξιωματούχος ας θητεύει δίπλα στον.. μελλοντικό προκάτοχό του έως ότου είναι έτοιμος να «αναλάβει»- με όλες τις σημασίες του όρου.

Νομίζω όμως ότι το θέμα είναι λίγο διαφορετικό.

Ας δοκιμάσουμε να αποσαφηνίσουμε λίγο το θέμα της πολιτικής ευθύνης υπουργών.

Ρεαλιστικά μιλώντας, και αν υποθέσουμε ότι σε κάθε υπουργείο εργάζονται μερικές χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι υπάγονται σε δεκάδες διευθύνσεις η κάθε μία με δύο- τρεις προϊσταμένους, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας υπουργός που κατά μέσο όρο μένει στο πόστο του για λιγότερο από ένα χρόνο, είναι να προσεύχεται να μη γίνει καμία γκάφα- τουλάχιστον μεγάλη γκάφα- όσο είναι αυτός εκεί.

Και μέχρι εκεί. Ούτε αναδιοργανώνει υπηρεσίες, ούτε εντοπίζει ανίκανους υπαλλήλους και τος αντικαθιστά με άλλους, ούτε ζητά νέα οργανογράμματα, ούτε τίποτα. Ενα κεράκι ανάβει κάθε ημέρα.     

Αλλά ποιος να τολμήσει να ισχυριστεί ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι λογικό να αποδίδονται επειδή το ίδιο το σύστημα τις καθιστά παράλογες; Κανείς. Τουναντίον η φράση «οι πολιτικές ευθύνες θα αποδοθούν, εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και θα αφορούν τους αρμόδιους όσο υψηλά και αν βρίσκονται», διεκδικεί επάξια τον τίτλο του κλισέ.

Ετσι και εμείς, τοις τοίσδε ρήμασι πειθόμενοι, δικαίως θεωρούμε λογικές τις παραιτήσεις των υπουργών όταν γίνονται γκάφες ολκής που εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης τους.

Υ.Γ. Ο δημοφιλέστερος κακοποιός της εποχής, ο Βασίλης Παλαιοκώστας έτυχε και της προσοχής των εταιριών στοιχημάτων. Σε αυτό το link θα μπορέσετε να ψηφίσετε για το χρόνο σύλληψής του! Αραγε, είναι αντιδεοντολογικό να λάβουν μέρος και οι αστυνομικοί στο στοίχημα;    
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v