Πλαστοπροσωπίες

Τα λεγόμενα social networking sites είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού χρηστών του διαδικτύου. Πολλές φορές μάλιστα σε σημείο «ανησυχητικό»- που λένε και οι γηραιότεροι.

Τα λεγόμενα social networking sites είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού χρηστών του διαδικτύου. Πολλές φορές μάλιστα σε σημείο «ανησυχητικό»- που λένε και οι γηραιότεροι.

- Τον έσβησε και από τη λίστα των φίλων στο facebook
- Σώπα ρε συ! Αυτό είναι χοντρό!

Ο διάλογος, που δεν είναι φανταστικός, δείχνει ότι η συμπεριφορά εντός των ορίων μιας διαδικτυακής κοινότητας μπορεί πλέον να θεωρείται συναισθηματικός μπούσουλας για πλείστες όσες χρήσεις.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αφού κάθε ομάδα ανθρώπων, όσο μεγάλη και αν είναι, μπορεί να διαλέγει τους κανόνες του πλαισίου στο οποίο θα ζει, θα επικοινωνεί, θα γοητεύεται και θα απογοητεύεται. Όταν οι «κανόνες» αυτοί όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο σταθεροί όσο οι μετέχοντες νομίζουν, αλλά επί της ουσίας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, η ηθική των περιστάσεων περιπλέκεται.

Χθες μια φίλη ανακάλυψε ότι κάποιος ή κάποια είχε φτιάξει προφίλ στο site αναψυχής zoo.gr με το όνομά της και φωτογραφία της και φλέρταρε διαδικτυακά, δηλώνοντας μάλιστα ως χόμπυ «τους άντρες».

Ο ψευτοχρήστης είχε με επιμέλεια φτιάξει το προφίλ του, προσθέτοντας λεπτομέρειες και εφαρμογές που δείχνουν όχι μια ευκαιριακή χρήση, αλλά μια συνειδητή πλαστοπροσωπία με μάλλον άδολους, αλλά σίγουρα ασαφείς σκοπούς.

Προ εβδομάδων άκουσα ότι ο γνωστός Ιταλός ποδοσφαιριστής Ντελ Πιέρο μήνυσε για αρκετά εκατομμύρια δολάρια το facebook, γιατί κάποιος ή κάποιοι είχαν «ανεβάσει» προφίλ με το όνομά του, φωτογραφίες του και λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής, μέσω του οποίου εξέφραζαν αντιεβραϊκές και φιλοναζιστικές θέσεις.

Όλα αυτά με έχουν εντυπωσιάσει αρκετά και η τάση μου είναι να κλείσω εδώ. Θα προσθέσω όμως μια ηθικολογική μεγαλοστομία που μου ήρθε:

Όταν η προσωπικότητά σου ταυτίζεται με το προφίλ σου σε κάποιο δημόσιο site, η «ακεραιότητα χαρακτήρα» μοιάζει λογικό να εξασφαλίζεται από ένα καλό αντι- spam. Και ως γνωστόν, άμεμπτα αντι- spam δεν υπάρχουν.

Καλό;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v