"Χαμένα" κορμιά

Τι ζητούν τα νεκρά σώματα στο Γκάζι; Μα, να εξάψουν την αιμοδιψή μας περιέργεια, να μας συμφιλιώσουν με το άψυχο και βεβαίως να... προκαλέσουν τους ηθικολόγους.   
Όπως αναμενόταν, θόρυβο έχει ξεσηκώσει η έκθεση Bodies με αρκετούς να ηθικολογούν κατά το ελληνικό συνήθειο και να ζητούν την κεφαλή των αρμοδίων επί πίνακι.

Στην έκθεση, για όσους δεν γνωρίζουν, φιλοξενούνται νεκρά ανθρώπινα σώματα γδαρμένα ή/και διχοτομημένα, προσφέροντας εικόνα της φυσιολογίας και της ανατομίας τους. Οι ηθικές ενστάσεις που είχαν ήδη ξεσπάσει στο εξωτερικό αφορούσαν αφενός το φρικαλέο του θεάματος και αφετέρου την προέλευση των σωμάτων για τα οποία είχε διατυπωθεί η υπόνοια ότι προέρχονται από κρατούμενους.

Όσο και αν διαφωνώ με τους ηθικολόγους δε σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα και εγώ γιατί, προκειμένου να επιδειχθεί η ανατομία του ανθρώπινου σώματος, χρειάζεται να παρακολουθούμε μακαβρίως διατηρημένα πραγματικά σώματα νεκρών. Δεν θα αρκούσαν άραγε οι γνωστές πλαστικές κούκλες που απαντώνται σε κάθε ενημερωμένη σχολική βιβλιοθήκη; Ή έστω οι αντίστοιχοι χάρτες;

Αφελής η ερώτηση και απάντηση δεν περιμένω. Προφανώς αυτό που κάνει την έκθεση «αμφιλεγόμενη» είναι το ίδιο που την κάνει επιτυχημένη: Η δίψα του ανθρώπου για «αίμα», αυτή την πρωτόγονη αγριότητα του να κοιτάζει έναν νεκρό που επιδεικνύει το συκώτι του.

Και μη μου πείτε ότι πάει κανείς στη συγκεκριμένη έκθεση για να μάθει πως είναι το συκώτι…

Νομίζω ότι η σημαντικότερη εμπειρία που θα είχε κανείς να αντλήσει από μια τέτοια επίσκεψη είναι εν πρώτοις να αποδεχθεί την… αιμοδιψή του φύση και στη συνέχεια να επιχειρήσει να εξοικειωθεί με τα άψυχα σώματα που, τουλάχιστον στους δυτικούς, προκαλούν φόβο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v